Ghicitoare: ce au in comun prescolarii si cartile de povesti pe care i le citesti?

Ghicitoare pentru parinti: ce au in comun prescolarii si cartile de povesti? Creativitatea si varietatea cuvintelor! Copiii carora le citesc parintii, au un vocabular mult mai bogat, spre deosebire de cei carora nu li se citeste, potrivit unui studiu recent, facut la Universitatea din Ohio, scrie The Bump.

Cercetatorii s-au documentat si despre studiile anterioare care explicau cum doar 25% dintre copii nu li s-a citit niciodata, iar alti 25% dintre ei au avut rare ocazii carora li s-a citit. Ultimul studiu publicat arata cat de benefic este sa-i citesti micutului povesti in fiecare zi. Chiar si acei copii carora li s-a citit macar o carte pe zi tind sa auda cu aproape 29.000 de cuvinte mai mult fata de ceilalti copii de cinci ani de la gradinita.

Citeste si Drumul povestilor: un proiect menit sa ii aduca pe copii mai aproape de autorii romani de povesti

„Copiii care aud mai multe cuvinte pot fi mult mai bine pregatiti atunci cand vor intra la scoala si vor incepe sa citeasca ei insisi din carti sau abecedar. De asemenea, pot deprinde diferite abilitati mult mai repede si mai usor”, explica unul dintre autorii studiului, Jessica Logan.

Cercetatorii au colaborat cu Biblioteca Metropolitana Columbus din SUA, iar impreuna au identificat cele mai cunoscute 100 de carti cartonate pentru toddleri si bebelusi, dar si carti cu ilustratii. Acestia au selectat 30 de carti si au numarat cate cuvinte are fiecare carte in parte. Se pare ca acele carti cartonate au continut 140 de cuvinte, in timp ce cartile cu ilustratii contineau in jur de 228 de cuvinte fiecare.

Citeste si Carte: Prima mea carte de povesti (cu CD audio)

Cercetatorii studiului au calculat cate cuvinte poate auzi un copil de la nastere pana la varsta de cinci ani, la diferite niveluri de citire ale parintilor:

  • daca parintii nu le citesc nimic: 4.662 de cuvinte pe care le aud micutii de la nastere pana la varsta de cinci ani
  • daca parintii le citesc o data sau de doua ori pe saptamana: 63.570 de cuvinte
  • daca parintii le citesc de trei pana la cinci ori pe saptamana: 169.520 de cuvinte
  • daca le citesc zilnic: 296.660 de cuvinte
  • daca le citesc cate cinci carti pe zi: 1.483.300 de cuvinte

„Dezvoltarea vocabularului este mai predominanta la un copil care creste intr-un mediu bogat literar fata de cei carora nu au aprte de un astfel de mediu”, explica autoarea studiului.

Totodata, cercetatorii nu recomanda e-book-urile, considerand ca este mai indicat sa le citesti copiilor de pe carti gata printate.

„Este incredibil cat de mult le place copiilor sa le citim carti. Psihologii spun ca prima legatura a copilului cu lumea povestilor trebuie sa inceapa de cand acestia se afla in burta mamei, deoarece aceasta este modalitatea prin care viitorul copil se obisnuieste cu vocea parintilor sai”, scrie Hyperliteratura.

Intre sase si 12 luni, ca parinte ii poti canta si recita rime avand la indemana carti cartonate si viu colorate. Intre unu si doi ani, opteaza pentru povestile scurte si cu foarte putine cuvinte pe pagina. Totodata lasati-l sa se miste si sa va imite miscarile in timp ce ii povestiti. Intre doi si trei ani, copilul isi formeaza bazele alfabetizarii si il poti da voie sa isi aleaga singur cartea. Intre trei si cinci ani, copilul continua sa isi dezvolte vocabularul si limbajul, asadar pune-i intrebari despre cine este personajul si ce face el, potrivit Hyperliteratura.

Citeste si Carte: Povesti de noapte buna

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here