Enurezisul nocturn la copii este ereditar?

Enurezisul nocturn la copii inseamna incontinenta urinara in timpul somnului, iar de obicei este vorba despre un copil mai mare de patru ani. Afla aici de ce unii copii se confrunta cu astfel de episoade si daca este enurezisul ereditar.

Citeste si: Enurezisul nocturn

Enurezisul nocturn este o conditie medicala, de aceea trebuie inteleasa si tratata ca atare. Incontinenta urinara a copilului in timpul somnului nu are legatura cu nedorinta lui de a merge la toaleta. Si nici cu lenea.

“In majoritatea cazurilor enurezisul nocturn este ereditar. 3 din 4 copii care se confrunta cu enurezisul au un parinte sau o ruda apropiata care in copilarie aveau aceeasi problema”, sustine Howard Bennett, pediatru, dar si autorul cartii “Waking Up Dry: A Guide To Help Children Overcome Bedwetting”, care este un ghid pentru parintii care doresc sa-si ajute copilul sa depaseasca aceasta etapa.

Conform studiilor, baietii sunt de trei ori mai predispusi sa se confrunte cu enurezisul nocturn, in comparatie cu fetele, iar “cercetatorii au reusit sa gaseasca si genele care duc la intarzierea controlului vezicii urinare pe cromozomul 13, 12 si 8”, scrie scarrymommy.com.

“Nu sunt singur. Nu sunt vinovat pentru asta”

Enurezisul nocturn are o cauza genetica si este important, atat pentru copii, cat si pentru parinti sa inteleaga in ce consta aceasta conditie medicala. Howard Bennett sustine ca majoritatea parintilor care s-au confruntat in copilarie cu enurezisul vor fi mult mai intelegatori si vor sti sa comunice mai bine cu copiii despre problema prin care trec.

Este important ca un copil care experimenteaza astfel de episoade sa stie si sa inteleaga urmatorul lucru: “Nu sunt singur. “Nu e greseala mea. Nu sunt vinovat pentru asta”.

 Iata ce a scris o mama despre enurezisul nocturn la copii:

“In copilarie am avut episoade de incontinenta urinara in timpul somnului pana la varsta de 10-11 ani. Imi amintesc ca, incepand cu ora 5 dupa amiaza nu mai aveam voie sa beau prea multe lichide pentru a evita potentialele “accidente”, care oricum se intamplau. Desi eram mica, intelegeam si le evitam de frica. Am urmat si un tratament pentru enurezis. Mama mea a fost mereu foarte intelegatoare si imi amintesc cum ne trezeam noaptea si schimbam lenjeria de pat impreuna, faceam dus si ma intorceam la somn. Toata situatia era obositoare. Dar niciodata mama nu m-a facut sa ma simt vinovata (situatie era si asa destul de umilitoare pentru mine). De curand, am vazut un articol despre enurezisul la copii, am citit comentariile parintilor si nu mi-a venit sa cred ca exista persoane care considera ca <<un copil urineaza in pat pentru ca ii este lene sa se ridice noaptea din pat si sa mearga la toaleta>>! Oare care e copilul care ar prefera sa stea noaptea ud in pat sau chiar sa-i fie frig in loc sa mearga la baie? Niciunul! Haideti sa nu mai stigmatizam copiii pentru ceea ce este de fapt o conditie medicala. In prezent, copiii mei de 4 ani, gemeni, se confrunta cu aceeasi problema. Acum am intrat si eu in <<rolul>> mamei mele – strang si eu noaptea asternuturile lor. Este obositor, dar am grija sa le spun ca nu este vina lor. Enurezisul este o conditie medicala si este ereditara”,  a scris o mama pe  scarrymommy.com.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Cum poti sa cresti un copil increzator in fortele proprii?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here