Diagnosticul precoce si terapia pot recupera un copil cu autism pana la 50 la suta

Efectele pe termen lung provocate de autism depind de gravitatea simptomelor. Acestea mai depind si de cat de repede a fost inceputa terapia de recuperare. Autismul este cea mai grava forma a manifestarii anomaliilor in dezvoltarea individului, care afecteaza abilitatea omului de a intra in contact cu ceilalti, caracterizandu-se printr-o dificultate extrema de a raspunde la contactele sociale si de a comunica.

Astfel, daca interventia nu este timpurie si sustinuta, persoanele afectate de autism nu vor putea sa se descurce singure, sa urmeze o scoala, sa munceasca, sa aiba o familie, sa se integreze in societate. Simptomele autismului se agraveaza cu timpul, cei afectati isi pierd treptat toate abilitatile, pot deveni violenti si autoagresivi si de cele mai multe ori ajung sa fie institutionalizati. Pentru a putea sa aiba grija de un copil cu autism si pentru a reusi sa-l recupereze, familiile au nevoie de informatii, servicii specializate si sustinute, bani, grupuri de suport, sustinere din partea prietenilor.

In acest context, campania “Impreuna invingem autismul!” are printre obiective si pe acela de a disemina materialele informative si de a instrui medici pediatri si de familie pentru a fi capabili sa faca screening copiilor pentru depistarea timpurie a semnelor autismului.

“Fiind medici pedopsihiatri avem responsabilitatea sa cunoastem foarte bine aceasta patologie a copilului autist, sa recunoastem semnele autismului la o vrsta cat mai precoce pentru a putea interveni cat mai timpuriu. Medicul are datoria sa informeze foarte bine familia despre tratamentul medicamentos si sa lase ca familia sa decida daca doreste un tratament de scurta durata, in cazul prezentei semnelor de agitatie marcata, agresivitatii, stereotipiilor severe si hiperkineziei. O alta datorie a medicului specialist este aceea de a oferi parintilor toate informatiile utile despre boala, mijloacele de recuperare, impactul asupra copilului, familiei si comunitatii. Medicul trebuie sa-i faca pe parinti sa constientizeze afectiunea copilului si sa se mobilizeze pentru a include copilul in programe specifice eficiente, cum este programul ABA. Experienta noastra in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, in urma evaluarilor anuale ale copiilor cu autism ne-au adus la concluzia ca toti copiii care au fost inclusi in programe de recuperare cum este ABA au obtinut rezultate spectaculoase prin ameliorarea considerabila a contactului psihic, vizual, aparitia si ameliorarea limbajului, a dezvoltarii congnitive si comportamentului social. Aceste rezultate se obtin mult mai bine la copiii care au fost diagnosticati precoce si au inceput terapiile din timp”, declara dr. Tatiana Popescu, medic primar neuropsihiatru la Serviciul de Evaluare Copii cu Dizabilitati din cadrul DGASPC sector 6.

Exista asociatii, fundatii, cele mai multe din strainatate, care au infiintat in Romania ultimilor ani centre de recuperare pentru copiii cu autism. Nu sunt multe, dar sunt o sansa pentru acesti copii. Aici sau acasa, micutii invata prin terapia initiata de terapeuti ABA, , logopezi, kinetoterapeuti, terapeuti ocupationali, sa se adapteze lumii noastre.

„In programul ABA, invata tot felul de lucruri. Mergeam cu el prin parc si mi-a aratat copacii si apoi s-a uitat in jos si l-am intrebat: «Ce vezi?» Si mi-a raspuns: «Frunzele». Si mi-a spus apoi… «Mama, e toamna!»”, povesteste Octaviana Rusu, mama lui Danny, autism, 7 ani, Timisoara.

„Ma bucur de fiecare pas foarte mic pe care il face Tomi cu un entuziasm pe care nu stiam ca il pot avea vreodata, dar drumul este foarte greu. Avem noroc de o echipa buna de terapeuti, ceea ce este foarte important. Stiu insa ca totul i se datoreaza lui, caci pentru orice lucru pe care il invata, el face eforturi uriase ca sa se autodepaseasca”, povesteste si Andreea Sorescu, mama lui Toma, 3 ani, autism, Bucuresti.

Terapia de recuperare a acestor copii este pe cat de complexa, pe atat de scumpa. Niciunul dintre parintii acestor copii nu isi permite sa dea cate 1000-2000 de euro lunar ca sa isi poata privi si alinta propriul copil, asa cum face orice mama fericita.

Fiti alaturi de copiii si parintii care lupta in fiecare zi cu autismul. Ganditi-va ca in locul lor, ati lupta voi. Pentru un copil, lupta nu e niciodata in zadar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here