Copilul tau deseneaza? Ce iti „spun” desenele lui?

Imagine de Paolo Ghedini de la Pixabay

Pana la varsta de 4 ani, liniile si cerculetele nu reprezentau nimic, insa, de acum incolo, desenele incep sa prinda contur. Acum debuteaza „adevaratele” desene. Culorile incep si ele sa capete importanta, si, incet, incet, sunt asociate cu realitatea (frunzele sunt verzi, macul este rosu, etc.). Copilul tau deseneaza? Ce iti „spun” desenele lui?

In desenele copilului tau vei intalni o serie de teme: personaje, casa, copacul, soarele, apa, etc. Atunci cand deseneaza personaje, de regula membrii familiei, trebuie sa urmaresti locul pe care acestea le ocupa in desen si marimea lor. Cele mai inalte siluete sunt asezate in planul apropiat si reprezinta cele mai importante fiinte pentru el (de obicei mama si tata), celelalte, mai mici si asezate la intamplare in pagina (bunici, prieteni), exista in viata micutului, dar nu sunt asa de importante. Iata una din modalitatile in care iti poate spune ca te iubeste si ca te apreciaza foarte mult.

Daca personajele nu au maini, inseamna ca cel mic se simte vinovat de ceva sau ceva din elatia cu acea persoana nu este pe deplin rezolvata. Daca obiectele desenate sunt mici, inghesuite, sa stii ca ai de-a face cu lipsa de incredere in sine, cu timiditatea. In schimb, daca obiectele sunt mari, asezate pe intreaga suprafata a colii, atunci copilul tau este dornic de afirmare. Daca prichindelul deseneaza case, atunci el isi raporteaza emotiile la social. Numarul ferestrelor denota starea de curiozitate, de explorare. Grilajele de la fereastra reprezinta teama, frica de ceva sau cineva. Usa casei, desenata mare, reprezinta dorinta copilului de a avea cat mai multi prieteni.

Desenul copacului iti va spune si el multe despre cel mic. Daca este plin de frunze, flori si fructe, atunci, puiul tau este fericit. Insa, daca deseneaza scorburi, inseamna ca a suferit un incident, iar tu trebuie sa il ajuti sa depaseasca momentul.

Atentie: Un copil fericit in mediul in care traieste, este un copil care deseneza aspecte vesele, bogate in continut si culori. Daca apar schimbari pe plan sentimental in viata celui mic, sigur, acestea isi vor pune amprenta si asupra desenelor pe care le concepe. Asadar, culorile vor fi mai inchise, cu nuante intunecate, iar aspectele prezentate nu vor mai fi la fel de optimiste, ba, ar putea fi chiar usor agresive. Aceste aspecte ar putea fi raspunsul copilului la lipsa ta de atentie, sau la aparitia unor probleme. Dialogul cu el este necesar, pentru a putea rezolva situatia. Insa, folosirea culorilor inchise nu semnifica doar tristete, teama. Trebuie sa studiezi bine comportamentul celui mic, caci, preponderenta acestor culori, poate fi dovada increderii de sine, a dominarii.

Desenul este o veritabila metoda de a descoperi personalitatea unui copil. Cei in desenul carora predomina rosul sunt energici, dar pot fi si agresivi. Galbenul reprezinta curiozitatea, optimismul, dar si nevoia de a se elibera de o tensiune interioara, in timp ce portocaliul sugereaza spiritul de echipa si competitia. Acestea sunt culorile calde.

Culorile reci au si ele semnificatia lor. Verdele, denota ambitia, curiozitatea, comunicativitatea, insa, poate fi si simbolul unui ego foarte pronuntat. Albastrul utilizat in desene releva sensibilitatea, linistea, dar si o personalitate introvertita. Violetul, folosit in exces, indica teama, prudenta, imaturitate. Studiind toate aceste aspecte, vei invata sa decodifici mesajele din desenele micutului tau.

Dintotdeauna, desenele micutului tau au reprezentat o adevarata enigma pentru tine. Iti este destul de greu sa decodifici ceea ce a vrut sa exprime prin „opera” sa, desi esti constienta ca acolo se regasesc o parte din gandurile lui, din temerile lui interioare. Cel mai bine ar fi sa ii ceri sa comenteze singur desenul, sa explice alegerea personajelor si a culorilor, fara sa il influentezi, si mai ales fara sa-l judeci. Poti afla, in acest mod, multe lucruri noi despre copilul tau!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here