De la scutece la folosirea olitei: cum facem tranzitia mai usoara?

Sursa foto: VeryWell Family

De cand s-a nascut copilul sunt “prinsa” in toate aceste achizitii si etape de dezvoltare a copilului si am stat sa ma informez cat mai bine despre toate acestea si rasuflam de fiecare data cand depaseam cat de cat cate una dintre ele. Toti in jur imi spuneau “stai sa vezi la diversificare”, “ba nu, perioada cu iesitul dintisorilor e grea”, “stai sa vezi cand o sa inceapa sa mearga, ce o sa mai alergi dupa copil”, “cu intarcatul a fost intr-un fel, ca aveam impresia ca sufera copilul, iar pe mine ma dureau ingrozitor sanii”, “ba nu, mersul la cresa a fost chin” si tot asa. Toate acestea sunt etape importante in viata copilului (si care lasa amprente in viata parintelui, nu-i asa?). Si daca tot vorbim asa deschis, dupa toate aceste etape enumerate mai sus, a mai fost o etapa “importanta” si pe aceasta am simtit-o ca pe un “roller coaster”. Este vorba despre perioada de tranzitie de la scutece la olita. Sau „operatiunea olita”. Sau cum sa ne imprietenim cu olita.

Unul dintre principalele lucruri pe care le-am invatat din aceasta etapa? Este sa am mai multa incredere in corpul copilului si in ritmul lui de dezvoltare. Sa nu-l presez, sa nu insist, sa fiu atenta la semnele pe care mi le arata copilul. Pentru ca nu este vorba despre mine, nu eu, parintele, trebuie sa fiu pregatit, ci copilul.

Citeste si Bebelusul refuza sa-i schimbi scutecul?

Si iata si cateva lucruri pe care te-as sfatui sa le ignori.

Unii spun ca varsta de 2 ani este ideala pentru a renunta la scutece si la a-l invata pe copil sa mearga la olita.  Adevarul este ca fiecare copil este diferit. Si ce daca unul incepe sa mearga la 9 luni daca pentru olita este gata abia la 3 ani, iar un copil care incepe sa mearga la 1 si 2 luni, poate la 1 an si 8 luni renunta cu usurinta la scutece.

Sa nu crezi ca viata ta va fi, brusc, mai usoara din momentul in care copilul va renunta la scutece. Nu vei mai avea de schimbat scutece, dar va trebui sa fii atenta (macar la inceput) la momentele in care se aseaza pe olita, se ridica, pentru ca poti asista la unele mici accidente pe care s-ar putea sa nu ti le doresti. (de exemplu? Este mandru de ce face acolo in olita, se ridica brusc si se imprastie totul pe jos, sau isi pune masinuta in olita, sau piese de lego etc).

Citeste si: Operatiunea „Olita”. Cu ce fel de probleme te vei confrunta, ca parinte?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here