De ce este copilul mic (atat de) atras de telefon?

Sursa foto: Neuroscience News

La taierea de mot a finutului meu, atunci cand i-am intins tava de pe care trebuia, conform traditiei, sa aleaga 3 obiecte (se spune ca primele trei obiecte alese de copil sunt cele care vor “prezice” viitorul acestuia), micutul s-a intins cu hotarare catre telefonul mobil si a fost atat de incantat de alegerea lui, incat a trebuit sa tot insistam sa mai aleaga macar ceva de pe tava. Intr-un final, s-a indurat de noi si a mai ales 2 obiecte, pe care i le-a intins imediat mamei si s-a intors cu fascinatie la prima lui alegere, telefonul mobil.

Acest episod m-a facut sa-mi amintesc de cat de interesat era si copilul meu, cam pe la varsta de 1 an, de telecomanda, iar pe la 2 ani cum ne urmarea cu privirea atunci cand ne observa cu tableta in mana si mai ales, cum se intindea dupa telefon.

De unde acest interes? De ce este copilul mic (atat) de atras de telefon? Apoi a venit explicatia specialistilor: cam pe la varsta de 2 ani creierul copilului s-a dezvoltat destul de mult incat sa constientizeze ca este un individ separat (fata de mama, tata si alti adulti care il ingrijesc) si poate fi independent! Uite aceasta constientizare scoate in evidenta nevoia micutului tau de a avea mai multa libertate, de a controla, de a face alegeri. Iar telefonul mobil este exact ceea ce ii trebuie pentru a-si arata independenta! In primul rand, te copiaza (vede ca telefonul este un obiect pe care cei mari il folosesc mult). In plus, in momentul in care copilul are telefonul in fata are posibilitatea sa decida cum sa interactioneze cu acesta (pe ce sa apese).

De asemenea, poti observa ca un copil mic va prefera sa vada aceleasi imagini sau sa asculte aceleasi cantecele pe telefonul mobil (nevoia lui de siguranta, de familiaritate).

Telefonul mobil nu este un  “bau-bau” atata timp cat nu i-l dai unui copil mai mic de 2 ani, cand il oferi ocazional, maximum 30 de minute pe zi (in cazul unui copil de 4-5 ani, maximum 1 ora pe zi de ecran), cat nu este dat drept recompensa si mai ales, nu in timp ce mananca!

Cel mai indicat este sa ai aplicatii, video-uri sau imagini potrivite pentru varsta lui, sa aiba legatura cu interesele lui (personaje prietenoase din desene animate, animalute pe care le agreeaza, cantecele pe care le cunoaste, aude voci placute, imaginile nu sunt prea dinamice sa-l agite sau sa-l oboseasca excesiv etc).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here