Migrena poate aparea la orice varsta, inclusiv la bebelusi. Desi nu este la fel de frecventa ca in randul adultilor, migrena la copii poate reprezenta o mare problema atat pentru parinti, cat si pentru cei mici. Aceasta apare la 2.5% dintre copiii cu varsta sub 7 ani si deja pana la varsta de 10 ani prevalenta se dubleaza. Despre cauzele migrenei la cei mici, dar și despre soluțiile de tratament aflați de la dr. Bogdan Pană, medic neurolog la Centrul Medical Emerald.
Migrena cronica (peste 15 zile/luna pentru cel putin 3 luni) este o sursa importanta de absenteism si de performante scolare scazute, aceasta afectand pana la 2% dintre adolescenti (12-17 ani). Pana la pubertate, baietii si fetele sunt afectati in mod egal. Dupa pubertate si in perioada adulta, femeile sunt de 3 ori mai predispuse (18% fata de 6%).
Migrena in cazul copiilor are caracteristici comune cu cea aparuta la adulti. Este o cefalee primara (adica durerea nu este data de o alta boala), cu caracter pulsatil (zvacneste), poate fi asociata cu greata, varsaturi, fonofobie (supara zgomotul), sau fotofobie (supara lumina). In unele cazuri poate fi precedata de aura (de obicei fenomene vizuale ca: luminite sau linii “in zig-zag”) cu durata intre 5 si 60 de minute. La copii, in schimb, durerea netratata poate sa tina mai putin (de la 2 la 72 de ore) și se manifestă prin durere a capului nelocalizată. De obicei, in cazul adultilor, durerea tine intre 4 si 72 de ore si este localizata doar pe o jumatate de cap.
Se incearca in primul rand preventia migrenei, prin evitarea factorilor declanșatori: somnul insuficient, efortul fizic intens, anumite alimente (ciocolata, brânzeturi maturate, roșii, ceapa), privitul în soare sau monitor. Pentru a putea fi mai ușor identificați acești factori, se recomandă copilului/ sau părintelui, în funcție de varsta celui mic, să țină un calendar al durerii in care sa isi noteze data, durata, intensitatea durerii si cateva detalii despre ce a facut in ziua respectiva.
Tratamentul medicamentos poate fi recomandat atat in preventie, cat si in acut (atunci cand doare capul) si este similar cu cel din cazul adultilor, doar ca este adaptat in functie de varsta si kilogramele micului pacient. Studiile clinice cu privire la eficienta si siguranta in cazul copiilor sunt mai limitate insa fata de cele efectuate pe adulti. In preventie sunt eficiente beta-blocantele (propranolol), antidepresive (amitriptilina) si antiepileptice (topiramat). In acut, de primă intenție sunt antialgicele uzuale: aspirina, paracetamol, AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) sau combinații medicamentoase (de exemplu aspirina+paracetamol+cafeina) care sunt mai eficiente decât medicamentele luate separat, dar care administrate timp îndelungat pot produce cefalee de abuz medicamentos.
Terapia Cu Cefaly Dual este neinvaziva si neiradianta, putand fi folosita de copii cu varsta de la 8 ani, cu ajutorul adultilor, iar de la varsta de 14 ani pot folosi singuri.
Aceasta este eficienta atat in preventie, folosita de 20 minute in fiecare zi reduce frecventa atacurilor migrenoase cu 54%, iar daca acestea totusi apar, poate fi folosita in setarea acut timp de o ora, dupa care durerea dispare complet la o treime dintre pacienti si se amelioreaza semnificativ la 85% dintre acestia. Cefaly Dual este usor de folosit, se ataseaza cu un plasture la nivelul fruntii si poate fi utilizat acasa sau la scoala.
Autor: dr. Bogdan Pană
[…] Citește tot articolul aici. […]
[…] SuperBebe.ro – Cum se trateaza migrena la copii […]