Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca frica de intuneric?

Destul de des se intampla ca incepand cu varsta de 2-3 ani, copilul sa inceapa sa se confrunte cu frica de intuneric. Este varsta la care simtul imaginatiei incepe sa se dezvolte din ce in ce mai mult. Doar ca puiul tau inca nu are abilitatea de a face diferenta dintre realitate si fantezie.

Citeste si: Cum eviti frica de intuneric la copii

Lucruri despre care aude din povestile citite, personaje vazute la desenele animate etc, ii pot parea destul de reale! Iar fantezia lui, fiind din ce in ce mai bogata, il „incurajeaza” sa-si imagineze ca sub pat se ascunde cine stie ce monstru sau ca umbra, facuta in semiintuneric de spatarul scaunului pare un personaj de temut.

Frica este un element cheie al vietii! Iar frica de intuneric este cat se poate de des intalnita, mai ales in cazul unui copil mic.

Iata cateva sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa depaseasca frica de intuneric.

  1. Constientizeaza frica.

Poate ti se par irationali acesti „monstri” vazuti de copilul tau, dar este important sa nu-i neglijezi frica, sa nu faci comentarii ironice sau care sa-l faca sa creada ca mai bine iti ascunde sau pur si siplu evita sa mai spuna ceva, fiindca tu oricum nu-l crezi.

O abordare mult mai inteleapta ar fi sa adopti o atitudine in care ii arati ca il intelegi si ca vrei sa-l ajuti.

2. Afla ce anume ii declanseaza frica de intuneric. 

Oare ce ii amplifica imaginatia? Sa fie cartea pe care i-ai citit-o? Sau desenele animate vazute cu fratele mai mare? Poate vreun eveniment mai neplacut la gradinita? Incearca sa discuti cu el si sa inlaturi sursa declansatoare.

3. Nu-i alimenta imaginatia.

Stii vorba aceea „a pune paie pe foc”? Este important sa observi discursul pe care-l folosesti sau cuvintele spuse de tine sau de ceilalti membri de familie. Da, asta inseamna fara expresii de genul:” Monstrul verde va veni la tine, daca nu mananci tot piureul din farfurie!”.

Citeste si:De la patut de bebelus la pat de copil “mare”

4. O rutina de somn cat mai linistita

Cu o ora sau doua inainte de somn, asigura-te ca activitatile le care le face puiul tau sunt calme si relaxante. Desene animate in care Tom alearga dupa JErry sau sa va jucati De-a v-ati ascunselea s-ar putea sa nu fie tocmai cele mai potrivite activitati pentru seara. Poti opta pentru a-i citi o poveste care-l linisteste, care-i place intotdeauna sau sa „discutati” cu jucariile de plus.

5.Evita bauturile sau mancarurile care au zahar.

Un toddler n-ar trebui sa consume produse cu zahar si cu atat mai mult inainte de somn. Zaharul il poate face pe copil mult prea agitat.

6.Solutia pe termen scurt nu o transforma intr-un obicei pe termen lung.

Sa doarma o zi -doua cu tine pentru ca visat urat este in regula, dar ai grija ca aceasta soltuie sa nu se transforme intr-un obicei pe termen lung.

7.Ajuta-l sa aiba mai multa incredere in el.

Intreaba-l de ce are nevoie pentru a se simti mai bine in patut: de luminita e veghe? De jucaria lui de plus? De paturica preferata?

8.Lauda-l pentru curaj!

Un sistem simplu de „premiere” de tipul „bulinute lipite pe tabla curajosului” pentru fiecare noapte in care doarme singur in patut.

9.Pune-te in locul lui. 

Stinge lumina, si incearca sa vezi lcururile cu ochii lui. Oare atunci cand sta in patut, nu cumva vede umbre pe tavan sau poate zgomotele auzite de la vecini ii creeaza frica sau un bibelou pare ciudat pe lumina stinsa?

10.Jucati-va un pic pe intuneric. 

O lanterna cu lumina colorata sau una care face forme sau care proiecteaza pe perete un personaj preferat? Sau poate sa faceti cu manutele anumite forme? Sau orice joaca interesanta care l-ar ajuta sa se simta mai confortabil pe intuneric.

11.Activitati fizice in fiecare zi.

Gimnastica de dimineata, alergat, jocuri cu mingea, cu trotineta pe afara etc – activitatile care implica miscarea sunt esentiale pentru sanatatea si dezvoltarea lui. Si ajuta multa ca seara copilul sa fie obosit si sa nu mai aiba timp sa se gandeasca la potentialiii monstri de sub patut.

12.Cititi o carte.

Eventual una care au legatura cu somnul („Nani, nani, puiul mamei”, „Cum adoarme puiul meu”, „Nu ti-e somn, ursuletule?”, „Somn usor, micutule soricel”, „Iepurasul care voia sa adoarma” etc).

Somn linistit!

S-ar putea sa-ti placa si: Cum poti sa cresti un copil increzator in fortele proprii?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here