Cum iti inveti puiul sa inteleaga mai bine directiile de orientare si indrumarile?

Photo by Lisa from Pexels

Cand te poti astepta ca micutul tau sa iti inteleaga directiile sau indrumarile pe care i le transmiti? Abilitatile lingvistice receptive, adica intelegerea cuvintelor si sunetelor, incep sa se dezvolte inca de cand este sugar. Nu te ingrijora, copilului ii poate lua mai mult timp pana sa-ti inteleaga indrumarile.

De exemplu, micutul te poate imita atunci cand iti atingi nasul, dar asta nu inseamna ca iti va intelege si cuvintele „Atingeti nasucul!” si gesturile pe care i le transmiti. Acesta nu te ignora, ci pur si simplu mai dureaza un pic pana sa-si dea seama de semnificatia grupurilor de cuvinte primite, scrie What to expect.

Abilitatile lingvistice receptive se dezvolta intr-o perioada diferita fata de abilitatile de exprimare. Copilul va intelege ce ii vei spune cu mult timp inainte sa fie capabil sa se exprime.

„Receptiv si expresiv sunt doua aspecte diferite ale unei limbi. Ascultarea si intelegerea sunt un aspect receptiv al limbii, in timp ce capacitatea de a se exprima in timp ce comunica cu ceilalti este aspectul expresiv al limbajului”, precizeaza Between Mates.

Intre 3 si 6 luni: Bebelusul tau va raspunde schimbarilor tale de tonalitate. Prin urmare, s-ar putea sa se opreasca din ceea ce facea, in momentul respectiv, si sa se uite la tine dupa ce i-ai spus raspicat “Nu!” sau “E periculos!”. Pe de alta parte, nu toti bebelusii vor raspunde schimbarilor tale de tonalitate si s-ar putea sa-si continue activitatea de joaca.

Intre 5 si 6 luni: Micutul ta va raspunde la numele lui, atunci cand il strigi, dar nu inseamna ca va intelege si alte lucruri pe care i le vei spune.

Intre 6 si 7 luni: Bebelusul tau poate raspunde la directiile simple, precum „Pup-o pe mami!” sau „Pupa-l pe tati!”, dar mai mult cu ajutorul tau. De asemenea, raspunsul lui la directiile tale poate sa nu fie mereu la timp. De exemplu, s-ar putea sa-ti arate „Pa-Pa!” atunci cand tu nici macar nu ai iesit din casa.

Intre 10 si 12 luni: Copilul poate fi capabil sa raspunda cererilor tale clare, precise, mai ales daca vin in sprijinul lor si gesturile pe care le faci. De exemplu, ii poti spune sa fie bland cu pisoiul, in timp ce faci o miscare usoara si lenta spre animalut.

O solutie eficienta pentru a-l ajuta pe micut sa inteleaga sunetele si cuvintele este sa-i vorbesti mult. Foloseste cuvinte clare, descriptive si multe repetitii astfel incat micutul tau sa inceapa sa asocieze individual cuvintele cu semnificatia lor. Utilizeaza, mai deagraba, nume decat pronume, daca este posibil, cum ar fi „minge”, „mama”, „tata”, etc.

Citeste si Imitatia, modalitatea de invatare favorita a bebelusilor

Poti introduce directiile inclusiv in timpul de joaca! Jocul cu trasaturile fetei este eficient in acest caz. Il poti intreba „Arata-mi nasucul. Unde este?”, „Dar ochii?”„Dar burtica?”, etc. Constructiile repetitive pot fi plictisitoare pentru tine, dar copilul se va entuziasma sa faca aceleasi lucruri pe care i le ceri, mai ales daca vin la pachet cu zambete calde din partea ta.

Nu te ingrijora daca cel mic inca nu iti raspunde atunci cand il strigi sau nu intelege directiile pe care i le transmiti. Creierul copilului proceseaza o cantitate mare de informatii in orice moment, de aceea indrumarile tale par sa-i ia mai mult timp pana sa le inteleaga.

Poti incerca si varianta urmatoare: sa te faci la fel de mic cat copilul tau, sa-l privesti in ochi si sa-i zambesti atunci cand vrei sa-i transmiti un mesaj.

Odata ce bebelusii isi exprima primele lor cuvinte, ei vor incepe sa se exprime si in propozitii/fraze. Toate aceste directii si indrumari pe care a trebuit sa le inteleaga, il vor ajuta mai tarziu pe copil sa se descurce individual.

Citeste si Cum il poti ajuta pe nou nascut sa descopere lumea inconjuratoare?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here