Cum iti dai seama daca ai crescut un mic geniu. Afla daca ai un copil supradotat

copil supradotat

Talent cu carul si o inteligenta sclipitoare – cine nu si-ar dori un copil cu asemenea calitati? Desi nu ar trebui sa ne surprinda, se intampla destul de des ca un copil sa se nasca inzestrat cu capacitati extraordinare, insa educatia scolara si regulile sociale il pot afecta intr-un sens negativ, potentialul sau pierzandu-se.

Un copil supradotat este un copil cu o inteligenta sclipitoare, care se poate manifesta in domenii variate, potrivit publicatiei americane babycenter.com. Copilul tau poate excela la matematica, fizica si chimie, poate fi un artist desavarsit ori poate fi urmatorul geniu literar al secolului. Pentru a-si atinge, insa, potentialul, are nevoie de indrumare si de o educatie adecvata. Si, inainte de toate, are nevoie sa il descoperi.

Copil supradotat. Semne ca are o minte sclipitoare

Copilul tau (5-8 ani) poate fi supradotat daca:

  • Gandeste abstract si intelege concepte matematice si ligvistice avansate sau poate vorbi despre subiecte complexe precum etica, moralitate sau religie;
  • Are un talent specific – abilitatea de a face rapid calcule matematice in gand, intelegerea unor operatii precum multiplicarea inainte ca acestea sa ii fie predate la scoala;
  • Se poate concentra o perioada indelungata pe o singura activitate;
  • Are un vocabular bogat si intelege cuvinte pe care nu le-a auzit de la persoanele cu care petrece cel mai mult timp;
  • Este, de obicei, lider in timpul jocurilor sau in timpul altor activitati de grup, fiind, de multe ori, cel care vine cu initiative legate de organizare;
  • Este increzator si mandru de realizarile si ideile lui;
  • Are rezultate scolare foarte bune;
  • Este creativ si ii place sa spuna povesti, sa deseneze sau sa compuna versuri;
  • Are simtul umorului si apreciaza ironia;
  • Prefera sa petreaca timp cu copii mai mari sau cu adulti decat cu copiii de varsta lui;
  • Executa operatii academice care sunt peste nivelul clasei/ varstei sale;
  • Este empatic;
  • Memoreaza usor diverse lucruri si isi aminteste sa le redea si sa le foloseasca in momente potrivite.

Cum poti testa super-capacitatile copilului tau?

Daca copilul tau nu este multumit de educatia sa scolara, daca nu se simte indeajuns de provocat si stimulat, ia in calcul varianta de a apela la ajutorul unui psiholog, care iti va putea spune daca copilul tau este un mic geniu. Un specialist este, de asemenea, cel care iti va spune ce decizii va trebui sa iei in continuare, impreuna cu invatatorii copilului tau, cu privire la educatia lui scolara.

Daca testele de inteligenta existente pentru copii cu varste de 2-3 ani nu sunt, in cele mai multe cazuri, demne de incredere, testele IQ destinate copiilor cu varste mai mari de 4 ani sunt stabile, iar rezultatele nu au fluctuatii mari in cazul in care copilul este retestat.

Cu ani in urma, copiii cu un IQ mai mare de 130 de puncte erau considerati supradotati (punctajul pentru o inteligenta comuna fiind cuprins intre 90 si 110 puncte). Cu toate acestea, testele de inteligenta sunt doar o metoda de a evalua daca un copil este sau nu supradotat. Evaluarea profesorilor si observatiile parintilor conteaza la fel de mult precum punctajul IQ.

Exista insa situatii in care astfel de calitati speciale pot trece neobservate, mai ales in cazul copiilor supradotati cu dizabilitati. Acelasi lucru se intampla si in cazul copiilor care apartin minoritatilor etnice sau care vin din medii defavorizate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here