Cum amenajam camera prescolarului

Photo by Tatiana Syrikova from Pexels

Pe masura ce copilul tau creste, nevoile lui se schimba si vei fi nevoit sa reamenajezi camera lui in functie de necesitatile si propriile lui preferinte. Nu stii la ce sa te astepti si iti e frica sa nu supraaglomerezi camera lui? Superbebe vine in ajutorul tau cu cateva sfaturi. Iata cum amenajam camera prescolarului.

Momentul schimbarii: de la bebelus la prescolar

Gandeste-te la schimbarile prin care corpul si personalitatea prescolarului tau trec in perioada gradinitei. Creste in inaltime, incepe sa aiba preferinte cand vine vorba de hainele cu care sa se imbrace, este mai curios si mai vorbaret, etc. Asa iti vei da seama care sunt lucrurile si piesele de mobilier pe care ar trebui sa le inlocuiesti. Spre exemplu, poti scoate din camera masa de infasat daca bebelusul nu mai foloseste scutece si balansoarul daca prescolarul tau depaseste limita de kilograme admisa in manualul de utilizare.

Schimbarea mobilierului

Daca el doarme singur, asigura-te ca inca incape in patut si ca barele laterale sunt destul de rigide si inalte. Cand incepe sa se ridice in picioare, sa topaie, sa sara, el trebuie sa fie in siguranta in patut.

Daca prescolarul este mezinul familiei, te poti gandi si la varianta de pat suprapus. Trebuie sa ai in vedere nivelul de siguranta ai ambilor copii, spre exemplu cat de inalte sunt barele de protectie, cat de mari sunt treptele pentru urcarea in patul de sus, etc).

Odata cu cresterea in varsta, jucariile se inmultesc pe zi ce trece. Poti opta pentru organizatoare de pantofi sau cutii de depozitare speciale in care sa pui jucariile. Le poti aseza sub pat sau intr-un colt al camerei, cutie peste cutie (intotdeauna gandeste-te la siguranta copilului, sa nu pice laditele cu jucarii peste el, sa fie cat mai bine fixate piesele de mobilier etc).

Spatiu creativ de joaca si invatare

In aceasta perioada a vietii, copilul este din ce in ce mai curios, pune intrebari, descopera lucruri. De aceea este de preferat ca el sa aiba un coltisor al lui in care sa isi dezvolte creativitatea. Poti avea o masuta si un scaunel unde sa stea, alaturi ii poti pune cateva carti de colorat sau cu povesti,  iar pentru a limita dezordinea, pe un raft unde el nu ajunge, sa ai depozitate acuarele, creioane, plastilina, sabloane de pictura si alte materiale cu care el poate invata. Poti sa ii pozitionezi in fata masutei, daca este suficient spatiu in camera, planse cu fructe, legume, reprezentarea anotimpurilor sau alte notiuni simple pe care copilul tau le poate asocia cu imagini. De asemena, dupa o activitate de pictura, poti organiza pe peretii camerei  lui o expozitie cu lucrarile copilului tau, pentru ca prescolarul tau sa simta ca munca lui este apreciata.

O idee foarte buna pentru a limita mazgalitul peretilor este lipirea cu banda de hartie pe perete a catorva coli de flipchart, in functie de inaltimea copilului pe varfuri. Le poti schimba periodic si nu este nevoie sa stergi peretii sau sa varuiesti mereu. Colile de flipchart se gasesc in librarii.

Poti crea o poveste din camera copilului tau, pictandu-i sau lipindu-i personajele favorite pe pereti, mobilier, geamuri, etc.

Atentie la micile pericole

Cand reamenajezi, incearca sa gasesti o alternativa pentru a nu avea copilul prin preajma, astfel incat sa nu inhaleze miros de vopsea, sa nu se joace cu ustensilele de desfacut cutiile produselor si cu sculele de asamblat mobila. De asemenea, ai grija ca dupa reamenajare sa strangi cu grija orice piulita, pata de vopsea, ustensila de lucru sau alt obiect ce poate fi inghitit, ori cu care copilul se poate rani. Si neaparat sa aerisesti cat mai bine camera.

Nu plasa in camera prescolarului tau obiecte mici ce pot fi inghitite sau obiecte ascutite. Fii atent ce asezi pe rafturi si verifica stabilitatea obiectelor, astfel incat o minge lovita de raft sa nu destabilizeze obiectul si sa cada.

Exista multe solutii „low-cost” pentru reamenajare. Iti oferim cateva idei aici.

Un alt sfat ar fi sa nu faci din tot acest proces de reamenajare o corvoada, bucura-te si distreaza-te! Permite-ti sa fii copil din nou, aranjand camera prescolarului tau!

Autor: Andronache Codrina-Ioana

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here