Copilul nu e cuminte? Cauta sa te conectezi cu el, abia apoi sa-i corectezi comportamentul!

Photo by Marina Abrosimova from Pexels

Imi amintesc ca atunci cand fiul meu era mic (avea in jur de 4 ani), in acea perioada era un baietel foarte vesel, amuzant, voios, extrem de creativ si plin de nazdravanii. Ei bine, multi ar spune ca „nu era prea cuminte”. Daca se intampla ca doar un moment sa fie nesupravegheat, cu siguranta descopeream ceva, pe undeva, care sa fie desfacut, imprastiat, aruncat, stricat. 🙂

In cele mai multe dintre zile copilul era cuminte, chiar daca era plin de energie, gasea cu ce sa se joace prin casa, prin curte. Dar… existau si zile in care aveai impresia ca puiul nostru ne incearca limitele, nervii si incalca toate regulile setate anterior.

Daca si tu ai un copil energic si creativ prin casa, atunci cu siguranta stii (si ma intelegi!) despre ce scriu aici.

Uite, spre exemplu, intr-o zi l-am gasit in baie cu toate tuburile si sticlutele de sampon, geluri de dus si creme desfacute si imprastiate si jucandu-se cu mult entuziasm …in cada. He-he si cate astfel de momente  “de creativitate” am tot avut parte de-a lungul timpului, cate reguli au fost incalcate si cate limite depasite, dar cu toate acestea, niciodata nu am recurs la metoda pedepsei, de tipul, “treci la colt!”.

Metoda noastra de disciplina era alta, si anume:  “Cauta sa te conectezi cu el, abia apoi sa-i corectezi comportamentul!”.

De fiecare data cand observam la el un comportament cu care nu eram de acord, incercam sa cautam solutii si metode alternative la ceea ce facea el. Ne asezam, ne jucam cu el, discutam, ne conectam, ne imbratisam si ii explicam de ce nu este ok sa procedeze in acest fel, discutam despre care pot fi consecintele, iar apoi ii ofeream ocazia sa-si indrepte gresala (sa stranga jucariile dupa ce le-a aruncat, sa-si ceara scuze daca a ofensat pe cineva etc).

Partea buna este ca astfel intelegea unde greseste si nu mai repeta gresala, apoi, invata sa caute solutii ca sa rezolve problema si nu in ultimul rand, atunci cand gresea, nu ascundea de noi, nu ne mintea, venea si ne spunea ce s-a intampla si daca am putea cumva sa-l ajutam (asta daca nu prea intelegea pe moment cum sa rezolve situatia).

Conectare inainte de corectare! Aceasta este o metoda foarte buna, care aplicata pe termen lung il va disciplina cu blandete si va crea o legatura de incredere intre parinte si copil.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here