Problemele psihologice ale copiilor adoptati

Copiii adoptati au nevoie de iubire, atentie si apreciere pentru a depasi problemele psihologice pe care le-au acumulat. Adoptia este un proces legal care implica o multitudine de emotii in ceea ce ii priveste si pe membrii familiei, dar si pe copiii adoptati. Afla care sunt problemele psihologice ale copiilor adoptati.

Cateodata, adoptia poate presupune si probleme de comportament pentru cel adoptat, fara sa stii cum sa reactionezi in astfel de situatii. Asadar, problemele psihologice ale copilului adoptat pot fi:

Sentimentul de respingere

Este probabil ca cel adoptat sa simta o emotie negativa, cum ar fi rejectia sau respingerea, mai ales ca, dintr-un copil ale carui familii nu l-au vrut, devine dintr-odata adoptat. Copilul se poate gandi ca familia biologica nu l-a placut indeajuns si nu l-a iubit, de aceea l-a respins catre procesul de adoptie. Pentru ca sentimentul de respingere ii afecteaza comportamentul copilului, ca parinte adoptiv il poti sigura pe acesta ca este un membru la fel de important al familiei ca oricare altul, scrie Mom Junction.

Citeste si Importanta atasamentului parental in cazul copilului adoptat

Poate simti durerea si pierderea propriei familii

Sentimentele de pierdere si de suferinta in urma abandonului sunt printre cele mai comune cazuri ale problemelor de comportament ale copilului adoptat. Dezamagirea ca si-a pierdut familia biologica afecteaza copilul intr-un mod negativ. Cel adoptat te poate intreba de multe ori de ce parintii sai biologici l-au respins si de ce a ajuns sa fie adoptat. De altfel, copilul poate simti durerea cauzata prin pierderea fratilor, a bunicilor, a prietenilor, in general, a mediului din care provine.

Intrebari legate de identitatea sa

Copilul poate suferi de probleme de identitate atunci cand devine adoptat. El iti poate adresa intrebari cu privire la familia sa biologica pentru a afla cat mai multe informatii despre identitatea lui.

Poate avea probleme cu stima de sine

Exista studii care considera ca acei copii adoptati sufera de o stima de sine scazuta in comparatie cu cei care nu sunt adoptati.

Vezi si Care este comportamentul copilului adoptat, imediat dupa adoptie

Poate suferi de probleme genetice

De multe ori, un copil abandonat nu are informatii biologice sau genetice in ceea ce priveste sanatatea sa si a familiei biologice. Daca cel adoptat are o istorie genetica privind o anumita boala sau tulburare, cel mic nu are de unde sa stie.

Un sfat este sa mergeti impreuna la un medic specialist pentru a i se face analizele necesare si potrivite varstei lui. In cazul in care copilul adoptat sufera de probleme de comportament, atunci, ca parinte adoptiv, ii poti explica, pe un ton cald si iubitor, copilului ca are un rol important in familie.

„Am avut de luptat cu gura lumii, cu lipsa de suport a celor apropiati. Ne spuneau sa avem grija pe cine bagam in casa. Și acum ne suna sa venim mai des in vizita cu copilul”, scrie o mamica pe Eu Adopt.

Citeste si Cand ii poti spune copilului tau ca este adoptat si cum ii dai aceasta veste

Adoptia in Romania

Anul trecut, in septembrie, a fost adoptata „Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei”. Modificarea presupune sprijinirea financiara a familiilor adoptatoare, dar si simplificarea procedurilor de adoptie.

„Noua forma a legii elimina din procedura identificarea rudelor de pana la gradul al IV-lea in cazurile in care planul individualizat de protectie a copilului are ca finalitate adoptia, aceasta masura avand ca scop simplificarea demersurilor din aceasta etapa.

De asemenea, pentru a veni in sprijinul persoanelor sau familiilor care doresc sa adopte, documentul majoreaza durata de valabilitate a atestatului de persoana sau familie apta sa adopte, de la 2 ani la 5 ani”, conform comunicatului emis de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.

Totodata „adoptatorul sau familia adoptatoare cu unul sau mai multi copii adoptati beneficiaza pentru fiecare copil adoptat de o suma fixa de 1.500 lei pe an pentru asigurarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de alta natura, in urma recomandarilor unui medic, psiholog sau asistent social. Suma se acorda pe durata etapei de monitorizare post-adoptie si se actualizeaza periodic (…)”, se arata in comunicat.

Citeste si Povestea Anei Maria Gombos, profesoara necasatorita care a adoptat o fetita

Autor: Andreea Borcila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here