Colaboreaza cu educatoarea micutului tau!

Foto: providencechildrensacademy.com

Un parinte are grija de primii pasi din viata copilului sau, oferindu-i grija, sustinere, ajutor, dragoste, indemnandu-l sa exploreze un univers intreg. In mod firesc, universul ar trebui recreat la gradinita, educatorii fiind cei care fac urmatorii pasi, ajutandu-l pe micutul tau sa descopere, sa simta, sa perceapa si sa inteleaga. Pentru ca micutul tau sa aiba parte de o dezvoltare cat mai buna si de un spatiu de siguranta si la gradinita, cea mai buna metoda ar fi aceasta: colaboreaza cu educatoarea!

Gradinita este punctul in care incepe experimentul cunoasterii cu tot ceea ce presupune el: curiozitate, invatare, motivare, documentare, imaginatie, indrazneala, risc, inovatie, evaluare, confirmare, recunoastere, care conduce copiii catre deschiderea perspectivelor si, ulterior, catre descoperirea inclinatiilor. Prescolarii vor putea pleca apoi mai departe, pregatiti pentru ei, pentru altii, pentru noi toti. Trecuti prin diferite experiente, expusi la o varietate de puncte de vedere, micutii vor gasi punti de comunicare, integrare si depasire a provocarilor. Intrucat gradinita si scoala sunt locuri in care se dezvolta ideile si educatia primita de copil de acasa, colaborarea dintre profesori si parinti este esentiala pentru atingerea scopului lor comun: acela de a avea copii bine educati si fericiti. De aceea, parintii trebuie informati constant in legatura cu descoperirile micutului lor de la gradinita sau in legatura cu realizarile bobocului lor de clasa intai.

Discutiile dintre profesori si parinti nu trebuie sa se poarte doar atunci cand copilul face o boacana sau cand situatia scolara incepe sa se deterioreze. Fiecare moment important din dezvoltarea, cresterea si educatia copilului trebuie semnalat parintilor de catre educatori. Asa cum au nevoie de hrana, de protectie si de educatie, copiii au nevoie si de aprecierea celor din jur. Cea mai importanta dovada de apreciere nu poate veni decat din partea parintilor. Acestia vor fi tinuti la curent nu numai in legatura cu ispravile copilului lor, ci si in legatura cu realizarile si cu micile lui cuceriri din cadrul expeditiei de descoperire si de stapanire a lumii.

Profesorii se vor asigura ca niciun moment important din viata educationala a copilului nu este trecut cu vederea de catre parinti, indiferent cat de ocupati sunt acestia. La sfarsitul unui semestru, parintii trebuie sa primeasca o evaluare a copilului, cu toate realizarile sale. Familia reprezinta un element cheie in dezvoltarea sanatatii, competentei si activitatii copilului, insa ea nu poate exercita aceasta functie fara colaborarea cu gradinita, care asigura resurse suplimentare. Pentru a realiza un parteneriat eficient gradinita-familie, educatoarea poate implica familia in anumite activitati instructiv-educative. Astfel, parintii trebuie stimulati sa isi cunoasca copiii, sa le identifice nevoile si sa sprijine dezvoltarea si cresterea lor armonioasa.

Vezi si: Cum pregătim copilul pentru grădiniță?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here