Ce cuvinte nu ar trebui sa i le spui copilului. Niciodata.

Sa recunoastem, niciun parinte nu este perfect. Toti facem greseli, spunem anumite lucruri pe care mai tarziu le regretam. Din fericire, nu este niciodata prea tarziu sa omitem cateva fraze din vocabularul nostru parental. Iata o lista de 10 cuvinte sau lucruri care nu ar trebui sa faca parte din vocabularul unui parinte.

Citeste si: 10 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le faca pentru copii

Termina tot din farfurie!

“Nu cred ca vrei ca micutul sa manance mai mult din vinovatie sau din dorinta de a-ti face tie pe plac. Si cu siguranta nu-ti doresti nici sa exagereze cu mancatul anumitor produse doar pentru simplu fapt ca …sunt puse in farfurie”, spune Roy Benaroch, profesor la Catedra de Pediatrie de la Universitatea Emory din SUA, scrie bundoo.com.

O sa te ingrasi, daca vei continua sa mananci atata!

“Nu-ti doresti sa-ti vezi copilul ingrozit atunci cand mananca sau sa fie obsedat de fiecare bucatica de mancare pe care o introduce in gura”. Este o judecata care l-ar face sa creada ca valoarea si importanta lui au legatura directa cu marimea blugilor pe care-i poarta”, sustine Vicki Hoefle, specialist in parenting.

Citeste si: Cum poti sa cresti un copil increzator in fortele proprii?

De ce nu te comporti si tu ca…

“Aceasta comparatie este o capcana destul de periculoasa, mai ales in situatia acelor parinti copilul carora se comporta in majoritatea cazurilor, mai mult decat satisfacator. Doar pentru ca nu a actionat adecvat intr-o anumita situatie, copilul se poate simti jignit sa auda din partea parintelui ca il compara”, spune Carole Banks, specialist in parenting.

Nu-mi place acel copil!

“In momentul in care spui ca nu-ti place prietenul copilului tau, prietenul devine instantaneu mai atragator. Daca acest prieten nu-ti pune copilul in pericol, atunci indicat ar fi sa te abtii de la a folosi acest enunt”, recomanda psihologul Raquel Anderson.

Nu plange/ Nu fi suparat.

Carui parinte ii place sa-si vada copilul trist sau suparat? Cu toate acestea, sugerandu-i sa-si ascunda sau sa-si ignore aceste emotii nu ar fi un obicei tocmai sanatos. “Copiii trebuie sa simta si aceste emotii, sa le experimenteze si sa invete sa le gestioneze” spune psihologul Tanya Gesek.

Si eu te urasc!

Daca ii spui copilului tau „si eu te urasc” doar pentru ca esti in mijlocul unui conflict si iti doresti sa castigi acea disputa, atunci poti considera deja ca ai pierdut. Copilul nu e amicul sau colegul tau cu care esti in competitie. Rostindu-le, nu dai dovada de maturitate,  iar copilul va gandi in felul urmator: „Daca parintele ma considera respingator, probabil si ceilalti ma vor dispretui” noteaza psihologul Raquel Anderson.

Stai ca vine tatal tau acasa si o sa vezi tu atunci… 

„Ii spui de fapt sa-i fie frica de tatal sau, de barbati, de orice reprezinta o autoritate. Si stii ce va mai intelege: sa-si ascunda fapta, sa nu se lase prins si astfel nu va trebui sa-i fie frica sa confrunte pe cineva”, spune Vicki Hoefle, specialist in parenting.

Daca vreodata vei face aceste lucruri… 

„Cuvintele respective il vor obliga, fie sa omita sa-ti spuna adevarul, fie sa minta. O abordare mai buna ar fi „vorbim ipotetic acum, daca vreodata se vor intampla astfel de lucruri, as dori sa ai incredere si sa vii la mine sa-mi spui. Vom gasi solutii impreuna!” spune psihoterapeutul Jo Langford.

Citeste si: 13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here