Atentie la jucariile pe care le cumparati – cititi avertismentele!

Foto: Prim Mart

Atunci cand mergi la cumparaturi si anumite jucarii consideri ca ar fi atractive pentru copilul tau, ar fi bine sa tii cont de una dintre principalele reguli in alegerea acestora, si anume, ca ele trebuie sa fie insotite de avertismente vizibile, lizibile și durabile, imprimate pentru reducerea pericolelor inerente in folosirea lor.

Spre exemplu, jucariile magnetice pot fi comercializate numai daca au atasat la vedere un avertisment privind riscurile, potrivit unui ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Aceasta decizie a venit ca urmare a numarului mare de accidente provocate de inghitirea de catre copii a componentelor detasabile ale jucariilor.

Astfel, producatorii si distribuitorii trebuie sa afiseze la vedere, pe ambalaj sau atasat de jucaria magnetica, un avertisment in limba romana, care sa transmita un mesaj clar, de forma: „Atentie! Aceasta jucarie contine magneti sau componente magnetice. Magnetii care se lipesc unul de celalalt sau se ataseaza de un obiect metalic, pot provoca accidente grave sau mortale prin ajungerea in corpul uman. Cereti imediat asistenta medicala in cazul in care magnetii sunt inghititi sau inhalati”.

Specialistii ii sfatuiesc pe parinti sa citeasca cu atentie etichetele pentru a se asigura ca jocul sau jucaria corespund varstei copilului. De asemenea, parintii trebuie sa verifice daca jucaria are marcajul CE, care reprezinta prezumtia ca produsul respecta cerintele de securitate, aplicat de producatorul roman sau, daca provine din tarile membre UE, de reprezentantul autorizat al producatorului sau de importator. Producatorii din terte tari trebuie sa aplice marcajul CE numai dupa efectuarea verificarilor in laboratoarele acreditate si publicate in jurnalul oficial al Comisiei Europene.

Cumparatorii trebuie sa evite jucariile care „trag” cu obiecte sau proiectile, ca si pe cele deosebit de zgomotoase, sa se asigure ca obiectele cumparate sunt solide si durabile si sa evite jucariile cu muchii sau varfuri ascutite. De asemenea, ar fi bine sa nu se cumpere truse (in special de chimie) pentru copiii mai mici de 12 ani, jucarii cu piese mici care pot fi detasate cu usurinta de copil si pot fi inghitite, sa verifice ca jucariile electrice si electronice sa aiba instructiuni de utilizare in limba romana si sa se asigure ca ele functioneaza, iar la cumpararea celor din plus, sa verifice sa nu iasa puful din blana.

Citeste si: Tu cum alegi jucariile pentru copilul tau?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here