3 exemple pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copil

Iata cele 3 sfaturi, cu exemple concrete, pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copil, pe care le ofera Dr. Laura Markham, psiholog si specialist in parenting.

Citeste si: Parenting pozitiv: cum il inveti sa fie responsabil pentru propriile actiuni?

  1. Ajuta-l sa-si gestioneze emotiile.

Copilul va invata sa coopereze cu emotiile inca din frageda copilarie.

De exemplu: Pe de o parte, copilul tau se joaca cu jucariile, pe de alta parte, trebuie sa-l imbraci sa mergeti la gradinita. Sa-l pedepsesti, zicandu-i ca-i iei jucariile daca nu se imbraca in acel moment, nu este o solutie. Stii de ce? Pentru ca nu va invata autocontrolul, il vei forta sa faca ceva. Dar daca ii spui ca il lasi inca 5 minute sa se joace, si accepti respectiva cerinta, va invata sa se controleze si sa se opreasca din joaca pana in momentul in care… chiar va trebui sa inceapa sa se imbrace pentru a merge la gradinita.

  1. Invata-l sa empatizeze.

Se va intelege mai bine pe sine. Si ii va intelege mai bine pe ceilalti. Isi va intelege trairile si emotiile. Si va intelege emotiile si trairile celorlalti.

De exemplu: In timpul situatiilor emotionale dificile, in loc sa-i diminuezi sau sa-i neglijezi parerea si emotiile sau sa-l fortezi sa procedeze altfel decat simte, mai bine discuta despre cum actiunile lui ii afecteaza pe ceilalti. Evita “Spune-i ca-ti pare rau! Acum!”, ci mai degraba: “ Cum crezi ca se simte prietenul tau? Cum te-ai fi simtit in locul lui?”.

Citeste si: Iata cum poti sa cresti un copil bun!

  1. Arata-i cum isi poate exprima eficient emotiile.

Copilul are emotii si trairi, exact cum au si adultii. Arata-i ce poate face cu toate aceste trairi. Fii tu un exemplu in acest sens.

Atunci cand esti suparat si copilul te observa, descrie-i ce simti si cum poti depasi momentul. “Alarma nu a sunat in aceasta dimineata. Ce deranjant este! Cred ca va trebui sa fac lucrurile mult mai repede in aceasta dimineata, astfel incat sa nu intarziem la gradinita/scoala/serviciu. Ce zici, ma ajuti?”.

Citeste si: 10 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le faca pentru copii

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here