Zambetul bebelusului in timp ce viseaza, un instrument de comunicare

Nimic nu poate fi mai dulce decat zambetul bebelusului, in general, iar ca proaspat parinte astepti cu nerabdare momentul in care micutul tau va surade pentru prima data sau va zambi, daca nu atunci cand e treaz, macar sa-l surprinzi cum zambeste in timp ce doarme. Dar oare de ce zambeste micutul in somn? Ce semnifica acest lucru?

Surasul bebelusului este un raspuns la ceea ce viseaza si, prin urmare, are sentimente placute in urma stimularii vizuale.

In timpul somnului, creierul trece prin cinci etape diferite, printre care si miscarea rapida a ochilor (engl. Rapid eye movement sleep, presc. REM sleep). In aceasta faza de somn, ochii se misca in diferite directii. In general, oamenii intra in aceasta faza in primele 90 de minute de cand adorm, iar aceasta se poate repeta de cateva ori in timpul somnului. Aceasta etapa ocupa aproximativ de la 20 pana la 25% din circuitul de somn al adultului si peste 50% din cel al bebelusului, scrie Medical News Today.

In timpul miscarilor rapide ale ochilor, creierul este cel putin la fel de activ ca atunci cand suntem treji. In tot acest timp, respiratia devine rapida si neregulata. De asemenea, aceasta faza ajuta la consolidarea memoriei, iar cele mai multe vise sunt prezente in aceasta etapa a somnului. Ciclul somnului incepe cu faze non-REM de somn, urmand apoi sa se produca etapa miscarilor rapide ale ochilor. Prima faza REM dureaza, de obicei, aproape zece minute, dar fiecare faza REM va creste ca durata. Faza finala a REM se poate desfasura pana la o ora.

Bebelusul zambeste sau chiar rade atunci cand doarme cand vine faza REM de somn, cea in care bebelusul viseaza. Astfel, zambetul micutului se produce ca raspuns la visele pe care le are. Bebelusii utilizeaza zambetul ca instrument de comunicare. Prin urmare, micutul isi poate visa parintii, jucaria preferata sau animalul de companie preferat ca raspuns la propriile stari de placere create de ceea ce ”vede” in somn.

De altfel, copilul poate zambi atunci cand incepe sa adoarma sau atunci cand se trezeste, fiind o reactie fireasca la sentimentele placute pe care le experimenteaza.

Ciclul de somn este alcatuit din trei faze (1, 2 si 3) la care se adauga REM, momentul miscarilor rapide ale ochilor sub pleoape. Fazele 1, 2 si 3 se mai numesc si stadii non-REM (presc. NREM).

Potrivit Institutului pentru Sanatatea Copiilor, afiliat Universitatii Stanford si Universitatii de Medicina Stanford, bebelusul trece prin patru stadii de somn, si anume:

  • NREM 1, atunci cand bebelusul incepe sa adoarma;
  • NREM 2, atunci cand acesta are un somn usor si se va trezi atunci cand aude sunete perturbatoare in jur;
  • NREM 3, atunci cand bebelusul nu mai face nicio miscare deoarece doarme;
  • NREM 4 este cea mai profunda etapa de somn, dar totodata bebelusul continua sa fie constient si se va trezi daca va auzi diverse zgomote in jurul sau.

In alta ordine de idei, ciclul de somn al bebelusului va incepe si se va termina astfel: NREM 1, NREM 2, NREM 3, NREM 4, NREM 3, NREM 2, REM, NREM 2 si tot asa, scrie Mom Junction.

Creierul in faza in care se produc miscari rapide ale ochilor este la fel de activ ca atunci cand suntem in timpul zilei, iar acest fapt apare deoarece creierul pare sa simuleze realitatea. De asemenea, data viitoare cand iti vei vedea micutul ca zambeste in timp ce doarme, asta va insemna ca are un somn bun, dar si vise frumoase! Pe scurt, iti ”comunica” faptul ca este bine. 🙂

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here