Mirosul mamei este ceea ce va recunoaste si va iubi bebelusul de la inceput

Relatia emotionala dintre mama si bebelusul ei incepe cu o recunoastere mutuala (reciproca) inca din perioada gestatiei, continuandu-se pana la nastere si crescand odata cu atingerea fizica si tinutul la piept in momentele de alaptare. Inca din burtica, simtul olfactiv permite bebelusului, ca dupa nastere, sa-si identifice si sa-si recunoasca propria mama.

O echipa de cercetatori si-a dorit sa analizeze compusii volatili eliberati de transpiratia din zona axilei mamei, dar si din zona areolei si mamelonului. Ipoteza de la care au plecat specialistii a fost aceea ca, inca de la nastere si pana in primele saptamani de viata, mirosul distinctiv din zona axilei mamei ajuta bebelusul sa-si recunoasca si sa-si distinga propria mama, in timp ce mirosul din zona pieptului il va ghida pe cel mic catre alaptare.

Citeste si Stimularea senzoriala in primul an de viata al copilului: mirosul

Substantele chimice secretate de organismul uman joaca un rol important in identificare si recunoastere. Este demonstrat stiintific cum mirosul bebelusului este unul „izbitor” pentru mama, ea fiind capabila sa-l recunoasca printre multi alti nou-nascuti.

Pe de alta parte, copiii prefera anumite parti ale hainelor purtate de mamele lor, si anume cele care intra in contact direct cu zona axilei datorita feromonilor.

Feromonii sunt substante chimice, similare hormonilor, care actioneaza in afara corpului fiind „degajati” prin intermediul secretiilor, cum ar fi transpiratia sau datorita anumitor modificari ale PH-ului vaginului. Cu alte cuvinte, feromonii sunt responsabili cu „atractia fizica”.

Atat pentru oameni, cat si pentru insecte si animale feromonii raman, pana la urma, o metoda de comunicare nonverbala.

Citeste si 25 de pasi micuti pentru o conexiune stransa cu bebelusul tau

Alaptarea la san versus alaptarea cu formula de lapte demonstreaza reactiile diferite ca raspuns la mirosul mamei. Alaptarea la san expune bebelusul la mirosul mamei, ceea ce il va familiariza cu semnatura olfactiva unica a ei. Nou-nascutii sunt, in general, receptivi la mirosul degajat de mamele care alapteaza. Imediat dupa nastere, bebelusul va simti o atractie pentru mirosul lichidului amniotic reamintindu-i de expunerea sa inca de cand se afla in burtica.

Instinctul de supravietuire este atat de puternic incat bebelusul va simti nevoia sa se agate de mirosul mamei. Daca vei pune un lucru al mamei langa bebelus, vei vedea cum va intoarce capsorul in directia mirosului pe care-l simte. Daca in timpul noptii bebelusului ii este foame, el iti poate gasi pieptul, chiar si in intuneric, datorita mirosului tau specific.

„Mirosul mamei este foarte important, cel din jurul gatului si cel din zona areolelor mamare. Este un miros unic pentru copil care ii ajuta sa-si recunoasca mama. De exemplu, cand pui copilul sa eructeze, de fapt de ce eructeaza? In clipa aceea, micutul simte mirosul mamei, o recunoaste si incepe sa se relaxeze”, a explicat Violeta Stan, medic primar specialist in neuropsihiatrie infantila (*in cadrul Scolii de Boli Rare pentru Jurnalisti de la Timisoara).

Surse originale: Lucrarea „Recunoasterea si comunicarea chimica intre mama si bebelus” (Stefano Vaglio, 2009); Olorama Tech; Medical News Today

Citeste si Mirosul bebelusului provoaca dependenta si te poate ajuta in lupta cu depresia 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here