Suzeta – inofensiva sau periculoasa?

Photo by Anna Shvets from Pexels

Bebelusii iubesc suzeta, dar multi parinti sunt preocupati de faptul ca folosirea prelungita a acesteia poate afecta dezvoltarea normala a gurii copilului. Este suzeta inofensiva sau este periculoasa?

Dr. Cristina Mandrescu, pedodont

”Din fericire, folosind moderat suzeta, bebelusul nu va dezvolta probleme dentare”, ne-a declarat dr. Cristina Mindrescu, pedodont.

Folosirea indelungata a suzetei influenteaza forma gurii si dirijeaza dezvoltarea oaselor maxilare. Asta se intampla pentru ca oasele maxilare vor creste in jurul unui obiect tinut in gura si vor lua forma lui, asa cum un copac poate creste in jurul unui obstacol, inglobandu-l. ”De fapt, folosirea excesiva a suzetei poate duce la aceleasi probleme pe care le provoaca si sugerea cu putere a degetului: dintii de sus se deplaseaza in fata, spre exterior, iar dintii de jos se deplaseaza spre interiorul gurii. Acest fapt duce la tipul de ocluzie deschisa  – dintii frontali de jos si cei de sus nu se mai intalnesc – si copilul are dificultati in hranire (nu mai poate musca din alimente), chiar daca dintii posteriori (maselele) se intalnesc corect. In cazuri mai grave, chiar se poate modifica si forma boltii palatine”, a precizat specialistul.

Suzeta folosita peste varsta de 5 ani poate intarzia exfolierea fiziologica a dintilor temporari (dintii de lapte nu mai cad la varsta adecvata) si eruptia dintilor definitivi este intarziata. De asemenea, si incidenta cariilor dentare, ocluziei deficitare si retractiei gingivale este mai crescuta, atunci cand este folosita o suzeta indulcita in suc de fructe sau sirop.

Silicon versus latex

O alta mare problema este data de incidenta mai mare a otitelor urechii medii la copii care folosesc suzeta, comparativ cu cei care nu o folosesc. Mai multe studii au concluzionat ca folosirea suzetei este asociata si cu probleme de dezvoltare a limbajului sau dictiei.

”In plus, sa nu uitam ca suzetele nu sunt sterile! Sunt colonizate de microorganisme: bacterii si fungi. Acest fapt nu este neaparat o problema: copilul trebuie sa ia contact cu o serie de microorganisme pentru a putea dezvolta un sistem imunitar puternic. Dar la copiii imunodeprimati poate duce la infectii semnificative clinic. In limbaj mai putin medical, asta inseamna ca un copil cu o imunitate mai scazuta poate face candidoze din cauza folosirii prelungite a suzetei. Un studiu condus de AAPD (American Academy of Pediatric Dentistry) a demonstrat ca 22% din suzetele de silicon sunt colonizate de Candida Albicans comparativ cu 75% din suzetele de latex. Autorii au concluzionat ca acest lucru se datoreaza suprafetei mai netede a siliconului”, ne-a declarat Cristina Mindrescu.

Vezi si Pa-pa suzeta! Sunt deja mare!

Mai bine suzeta decat degetul

Folosirea frecventa si prelungita a suzetei poate duce la o perioada mai scurta a alaptarii, chiar si la mamele care sunt puternic motivate sa alapteze. De obicei, copiii care au folosit mult suzeta sunt intarcati mai repede. Totusi, multi pediatri si pedodonti prefera suzeta in locul sugerii degetului. Asta pentru ca e mai usor sa dezveti un copil de suzeta decat sa-l dezveti sa suga degetul! Dar cel mai important: daca folositi o suzeta, aceasta trebuie sa fie neindulcita in sirop sau sucuri si intotdeauna curata! Nu uitati sa sterilizati suzeta cat mai des posibil. Obiceiul de a suge (suzeta, degete, biberon, alte obiecte) trebuie sa inceteze complet inaintea eruptiei dintilor permanenti.

”Suzetele sunt asociate cu probleme dentare, incidenta crescuta a otitelor medii si intarcare timpurie, dar efectul linistitor si starea de confort indusa copilului sunt de necontestat.  Decizia de a folosi suzeta este inca controversata si ramane o alegere individuala a parintilor. Recomandarea mea este sa incercati sa dati copilului suzeta doar la culcare si indepartati-o dupa ce a adormit.  Obiceiul de a folosi suzeta trebuie sa dispara inainte de implinirea varstei de 2 ani, dar pe cat posibil, incercati sa convingeti copilul sa renunte chiar mai devreme. Cu cat mai repede, cu atat mai bine”, a conchis pedodontul.

Vezi si Mami, ii dai sau nu suzeta bebelusului? Vezi argumentele pro si contra

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here