Laptele praf de capra poate aduce beneficii sanatatii bebelusilor

Ultimele rezultate recente arata ca formula de lapte bazata pe proteinele din laptele de capra poate aduce beneficii florei intestinale a bebelusilor sub varsta de un an. Oamenii de stiinta au descoperit cum laptele praf de capra ajuta la cresterea bacteriilor bune din intestin, cum ar fi bacteria Bifidus.

O cercetare a celor de la Universitatea RMIT din Australia, care a analizat doua tipuri de lapte praf de capra pentru bebelusi, a fost publicata recent in Jurnalul britanic de Nutritie. Prin urmare, este vorba despre laptele praf destinat sugarilor intre 0 si sase luni si cel destinat bebelusilor intre sase si 12 luni, potrivit Eurek Alert!.

Specialistii au analizat oligozaharidele, un tip de prebiotic care ajuta la cresterea bacteriilor bune din intestin protejand, astfel, flora intestinala de bacteriile daunatoare. Totodata, oligozaharidele se gasesc si in laptele matern fiind a treia componenta solida, dupa grasimi si lactoza, potrivit Roaliment.ro.

Citeste si Cum alegi laptele formula pentru bebelusul tau?

Astfel, oamenii de stiinta au gasit 14 prebiotice oligozaharide in formula de lapte de capra, dintre care cinci se gasesc si in laptele mamar.

„Rezultatele noastre arata cum laptele praf de capra are proprietati puternice prebiotice si antiinflamatoare care pot proteja bebelusii de eventualele infectii gastrointestinale”, explica profesorul Harsharn Gill, principalul autor al studiului.

Atunci cand alaptatul nu este posibil sau atunci cand este insuficient, in general laptele praf este folosit ca o alternativa destul de comuna. Insa informatiile de pe eticheta, cu privire la oligozaharidele continute, sunt destul de limitate.

Cercetarea arata ca oligozaharidele prebiotice naturale din formula de lapte de capra este eficienta in cresterea bacteriilor bune, cum ar fi bacteria Bifidus, si in inhibarea capacitatii bacteriilor daunatoare de a ataca flora intestinala, cum este cazul bacteriei E. coli.

Citeste si Vitaminele si mineralele care imbunatatesc calitatea laptelui pentru bebe

„Bebelusii ar trebui hraniti fie cu laptele matern, fie cu o formula de lapte fortificata. Daca acestia sunt intarcati mai devreme de cele 12 luni, ar trebui hraniti, in continuare, cu formula de lapte fortificata mai degraba decat cu lapte de vaca. Laptele din soia, laptele de vaca si laptele de capra nu sunt recomandate, ca si consum, bebelusilor in primul an de viata”, precizeaza Academia Americana de Pediatrie, citata de The Bump.

Exista specialist in pediatrie care nu recomanda laptele natural si laptele praf de capra sugarilor mai mici de un an deoarece aceste alimente nu contin suficient fier, folati, vitamina B6, C, D si altele, necesare nevoilor nutritionale ale bebelusilor. Totodata nu este recomandat in cazul in care sugarul sanatos tolereaza formula de lapte de vaca sau de soia.

Cu toate acestea, inainte de a lua o decizie, cel mai potrivit este sa consulti medicul pediatru.

Citeste si Formule de lapte praf in alimentatia sugarului

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here