Si totusi, ce este instictul matern?

Am intrebat cateva mame despre ce considera ele ca este instinctul matern. Iata cateva raspunsuri: instinctul matern este „atunci cand intuitia iti spune ce este mai bine pentru copil”, „e ceva din interiorul tau, greu de explicat”, „e ca si cum, informatia deja o ai, o simti”, „pur si simplu stii ce trebuie sa faci pentru puiul tau” etc.

Si totusi, ce este instictul matern?

Potrivit unor cercetari, sunetele copiilor activeaza la parinti zone din creier dedicate emotiilor. Insa se pare ca in timp ce barbatii invata sa raspunda la plansul copiilor si asta dupa ce devin parinti, pentru femei, reactia cerebrala la plansul copiilor este o abilitate pe care o poseda, si este o parte din ceea ce se numeste instinct matern.

O cercetare realizata la Universitatea din Basel, Elvetia, ale carei concluzii au fost publicate in revista Biological Psychiatry, releva faptul ca femeile, indiferent ca sunt sau nu mame, sunt mai sensibile la plansul copiilor, in timp ce barbatii invata sa fie asa doar din experienta de parinte.

In afara de asta, se pare ca plansul copiilor activeaza in creierul parintilor zone dedicate afectivitatii, fapt care nu se intampla la adultii care nu au copii.

Experimentul a constat in studierea activitatii cerebrale a unor grupuri de adulti, parinti sau nu. Concret, acestia au fost pusi sa asculte inregistrari cu plansul si rasul unor copii. Efectele celor doua tipuri de sunete asupra creierului, inregistrate prin intermediul rezonantei magnetice, au fost diferite la acesti subiecti.

A reiesit ca in timp ce la mame si tatici se activeaza aria emotionala a creierului imediat ce aud aceste sunete emise de catre copii, cei care nu sunt parinti raman indiferenti din punct de vedere neurologic. Se pare ca creierul acestora din urma manifesta reactii abia cand aud copii razand.

Au fost inregistrate aceste diferente ditnre babrati si femei. Se pare ca femeile reactioneaza laplansul copiilor chiar daca nu sunt mame. In afara de schimbari in zona ariei corticale destinata emotiilor, la femei a mai fost inregistrata o schimbare in zona creierului destinata selectarii sunetelor externe in functie de interesul pe care il prezinta si care permite femeii sa fie mai atenta la plansul auzit. Lucru ce nu a fost observat in cazul barbatilor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here