Scaunul bebelusului. Iata ce semnifica fiecare schimbare a culorii

Poti sa-ti dai seama de sanatatea bebelusului tau doar privind ce a facut in scutecel. Este firesc sa observi diferitele momente de schimbare a scaunului la bebelus pe masura ce creste si se dezvolta, in timp ce este hranit fie cu formula de lapte, fie la san ori atunci cand trece la alimente solide. Insa, exista cazuri in care atat culoarea, cat si consistenta scaunului bebelusului pot indica o infectie. Urmareste, in continuare, un mic ghid al schimbarilor de culoare, de la cele normale pana la cele care pot trage un semnal de alarma.

Tipuri de scaun la bebelus

Scaunul nou-nascutului

In primele zile dupa nastere, scaunul nou-nascutului poate avea o culoare brun-verzuie si o consistenta lipicioasa, pastoasa, asemanator uleiului de motor. Acest tip de scaun are denumirea de „meconiu” si contine lichid amniotic, mucus si alte substante ingerate in uter de catre fat.

Citeste si Ghidul mamicilor! Diversificarea dietei bebelusilor, un pas important pentru sanatate!

Scaunul dupa alaptarea la san

Este considerat normal atunci cand are o culoare galben-mustar, verzuie sau maro. Este, de obicei, pastoasa ca textura. Scaunele sanatoase care apar dupa alaptarea la san au un miros usor dulceag.

Scaunul dupa formula de lapte

Un astfel de scaun este sanatos daca are o nuanta galbuie deschis sau maro, de o consistenta pastoasa, asemenea untului de arahide. Nu „iese” la fel de repede precum tipul de scaun descris anterior, in schimb este mai „mult” si cu un miros putin mai pronuntat.

Scaunul cu bucati nedigerabile

Nu toate alimentele sunt complet digestibile pentru bebelus. Pentru ca unele dintre acestea pot trece atat de repede prin intestin, fara sa aiba ocazia de a se descompune, scaunul bebelusului poate avea bucati ramase nedigerate.

Culorile scaunului la bebelus

Verzui

Bebelusilor carora li se administreaza suplimente cu fier pot avea, de asemenea, scaun verzui inchis. Acest tip de scaun poate aparea intre primele patru si sase luni de viata, atunci cand incepe sa apara diversificarea bebelusului, atunci cand i se introduc alimente verzi precum piure din spanac sau din mazare.

Portocaliu, galben si maro

Aceste culori sunt firesti pentru scaunul bebelusului dupa ce sunt alaptati la san sau cu formula de lapte. Daca scaunul bebelusului apartine acestei familii de culori, asta inseamna ca exista mai mult sau mai putin pigment capatat in timpul procesului digestiv.

Citeste si Bebelusul constipat

Urme de sange negru

Uneori, daca observi cativa stropi de sange inchis la culoare, asta inseamna ca cel mic, probabil, a fost alaptat la un piept care sangera. O alta varianta este aceea a unei rani usoare aparute in zona anala, in timpul expulziei.

Cand scaunul poate deveni un motiv de ingrijorare?

Atunci cand bebelusul se confrunta cu un scaun care curge foarte repede si are o culoare foarte deschisa de galben, asa cum este diareea. Diareea la bebelus mai poate fi de culoare verzuie, cu o textura apoasa, fiind un indiciu al unei infectii sau al unei alergii. Diareea poate duce la deshidratarea bebelusului. Scaunul care apare mai mult decat o data dupa fiecare hrana, indiferent de varsta, poate fi un semn al diareei.

Cateva dintre semnele deshidratarii bebelusului pot fi:

  • Starea de voma;
  • Exista mai putin de sase scutece murdare pe zi;
  • Nervozitate;
  • Plans „fara lacrimi”;
  • Oboseala excesiva;
  • Schimbarea culorii tenului etc.

Atunci cand scaunul bebelusului arata precum niste „pietricele” avand o textura tare, de culoare inchisa, poate fi vorba despre constipare. Aceasta problema apare la bebelus atunci cand i se introduc alimente solide ori atunci cand bebelusul este sensibil la ceva din laptele mamar sau din formula de lapte. Sangele gasit in scaunul normal al bebelusului poate fi un semn al unei alergii la proteina din lapte, in timp ce sangele gasit in diareea bebelusului poate insemna ca cel mic se confrunta cu o infectie bacteriana. Un scaun de culoare cenusie ori alba, precum calcarul, poate fi un semn ca bebelusul nu digera in totalitate mancarea. Scaunul alb, indiferent de varsta copilului, trebuie adresat neaparat medicului pediatru.

Scaunul cu mucus

Prezenta mucusului in scaun este fireasca pentru nou-nascutii care sunt la etapa cu meconiu, dar si in cazul bebelusilor care isi inghit propria saliva. Este nevoie sa iei legatura cu medicul pediatru in cazul in care bebelusul are mai mult de cateva zile de viata si, desi inca nu saliveaza, mucusul tot este prezent in scaunul acestuia.

Scaunul bebelusului variaza ca si culoare, in timp ce modul de alaptare si varsta pot afecta, in general, culoarea si consistenta scaunului.

Surse articole originale: Blank Children’s Hospital, Healthline si What to expect 

Citeste si Diversificarea alimentatiei pas cu pas

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here