Bebelusul la o luna: iata ce trebuie sa stii

Imagine de Free-Photos de la Pixabay

Prima luna cu bebelusul poate fi obositoare si derutanta pentru proaspata mama, dar in acelasi timp, magica. Mai in gluma, mai in serios, stii ce face bebelusul in prima luna de viata? Doarme mult si mananca des. Vei observa ca se dezvolta vertiginos, capata mai multa forta, simturile i se dezvolta mai mult si adapteaza tot mai bine la mediul inconjurator.  Iata ce trebuie sa stii despre bebelusul la o luna.

Citeste si: 10 adevaruri despre somnul nou-nascutului in primele saptamani de viata

Daca este alaptat, bebelusul va „cere” sa fie hranit intre 8-12 ori, daca este hranit cu lapte formula intre 6-8 ori, luand la finalul lunii intre 750 g pana la 1 kg.

Bebelusului ii place sa doarma mult. Un aspect important de mentionat in legatura cu somnul micutului este acela ca, in timp ce doarme profund, hormonii de crestere sunt eliberati in organism, de unde si zicala „creste in somn”. Daca il vei observa cu atentie, vei vedea ca in timpul primei faze de somn isi suge degetul, isi misca mainile si picioarele, face grimase sau scoate tot felul de sunete.

Tot acum incepe sa distinga clar fetele si obiectele aflate la o distanta de aproximativ 45 de centimetri. Ochii sai se coordoneaza foarte bine si va urmari cu privirea orice obiect care ii atrage atentia. Oricum, cel mai mare interes pentru privit il reprezinta tot fetele umane. Si chiar daca vederea in culori nu este pe deplin dezvoltata, nu strica sa-i arati cat mai multe culori, pentru a-l stimula.

Unul dintre reflexele usor de observat in aceasta perioada este acela de a apuca cu manutele. Vei vedea ca va apuca cu degetelele si va tine strans ca pe o comoara de pret orice ii pui in mana.

Tot acum isi va intoarce capul dintr-o parte in alta pentru a urmari un obiect, il va putea ridica atunci cand este asezat pe spate, pentru cateva secunde, iar cand va fi asezat pe burtica, chiar isi va sustine singur capul ridicat. Apar si primele miscari ale membrelor, motiv pentru care nu trebuie sa-l lasi singur nici macar o secunda in afara patutului sau. Si cum orice bebelus stie sa se faca inteles, deja te poti considera experta in descifrarea diferitelor tipuri de plans. Micutul va plange zgomotos daca ceva il doare sau il incomodeaza sau va scanci iritat la baita. Pana la sfarsitul acestei saptamani, vei deosebi cu siguranta plansetul de foame de cel de oboseala sau cel de plictiseala de cel care cere un scutec schimbat.

Informatii suplimentare:

Cum ii masori temperatura: In unele situatii, medicul te va sfatui sa-i masori copilului temperatura. Aceasta activitate ar putea fi putin descurajanta, mai ales daca nu ai mai facut asa ceva pana acum. Trebuie sa stii ca temperatura se poate masura rectal, la axila sau in ureche.  Parintii prefera varianta cea mai rapida, cu ajutorul termometrului de ureche. Termperatura normala in cazul bebelusului trebuie sa fie intre 36,6 -37.0 grade Celsius.

Strabism: In prima luna de viata a copilului, daca vei observa o usoara urma de strabism in privirea sa, nu e niciun motiv panica, deoarece va dura ceva pana isi va coordona perfect ochii. Cu toate acestea, cere sfatul medicului oftalmolog in cazul in care strabismul nu dispare pana la varsta de 3-4 luni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here