Dezvoltare bebelus: Luna 5/Saptamana 17 de viata

Abilitatea de a sta in fundulet este din ce in ce mai mare. Chiar daca micutul bebelus mai are inca nevoie de o perna sau de spatarul unei canapele pentru a se rezema, poate sta in fundulet pentru perioade mai lungi de timp, deoarece muschii gatului si ai spatelui se dezvolta pe zi ce trece. Si, daca tot a venit vorba de puterea pe care bebelusul a inceput sa o capete, vei observa spre sfarsitul acestei saptamani ca, daca il tii de manute, el va avea tendinta sa se ridice in picioare, lucru care se va putea vedea prin faptul ca isi intareste picioarele si talpile, pregatindu-le pentru contactul cu suprafetele dure.

Socializarea si dezvoltarea limbajului

Bebelusul socializeaza din ce in ce mai mult, cu fiecare zi care trece. Ii place sa asculte conversatiile celorlalti, la fel cum este innebunit sa asculte muzica. Este o perioada absolut fascinanta. Creierul lui poate raspunde la orice sunet produs in oricare limba a pamantului. La randul lui, micutul produce o multime de sunete pentru a se distra el si pentru a-i distra si pe ceilalti, deoarece a aflat deja ca tot ce scoate el pe gurita este de mare interes pentru cei din jurul lui. Ar putea tusi „la comanda” (pentru ca asa vrea el, ceea ce inseamna ca nu e nimic in neregula cu starea lui de sanatate) si va fi incantat sa imite mimica si miscarile celorlalti. Daca il gadili, va rade incontinuu, acesta fiind unul dintre semnele dezvoltarii sociale.

Primii dintisori sunt pe cale sa apara

Cand cel mic incepe sa se traga de maxilar sau de ureche, produce foarte multa saliva sau devine iritabil fara motiv este un semn ca in curand isi vor face aparitia primii dintisori. Insa mare atentie, deoarece atat simptomele care prevestesc aparitia dintisorilor, cat si cele ale unei dureri de ureche sunt, in mare parte, asemanatoare. Daca ai dubii, incearca sa-l freci usor pe gingie. Cel mic va tipa, pentru ca, daca ii apar dintisorii, gingiile lui sunt foarte sensibile si dureroase.

Boala celiaca

Boala celiaca (enteropatia glutenica) este o afectiune alergica provocata de gluten, o proteina care se regaseste in multe cereale. Glutenul poate impiedica intestinul subtire sa absoarba anumiti nutrienti. Problema poate aparea la orice varsta, in special la bebelusii care consuma alimente care contin gluten. Simptomele pot fi reprezentate de: scadere in greutate sau o crestere foarte mica in greutate dupa introducerea cerealelor in alimentatia bebelusului, inapetenta, diaree, scaune urat mirositoare, balonari, dureri abdominale, paloare a pielii sau tendinta de a sangera usor. Daca micutul prezinta mai multe dintre simptomele descrise mai sus, este cazul sa ceri sfatul medicului pediatru, mai ales daca stii ca unul dintre membrii familiei a prezentat vreo astfel de alergie in trecut. Pana atunci, monitorizeaza-i dieta, deoarece medicul iti va cere toate detaliile legate de alimentatia celui mic.

Nu uita!

La aceasta varsta, bebelusul cantareste aproximativ 6.200 de grame si masoara in lungime circa 62 de centimetri. Niciodata nu lasa un bebelus nesupravegheat in casa sau in masina. Stai lipita de el de fiecare data cand mananca sau la baita. De cate ori cel mic este in patut, asigura-te ca gratarele laterale sunt bine fixate la locul lor. Fii cu ochii pe obiectele de dimensiuni mici care ar putea sa-i atraga atentia si pe care ar putea sa le bage in gura. Nu-ti lasa niciodata micutul nesupravegheat pe masa de infasat, pe canapea sau pe pat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here