Dezvoltare bebelus: Luna a 4-a/ Saptamana 14 de viata

dezvoltare-bebelus-luna-4

In ceea ce priveste somnul, pana acum vei fi stiind deja care sunt indiciile oboselii copilului tau, deoarece are aceasta abilitate de a-si anunta nevoile. In apropierea orei de culcare, cel mic va casca, se va freca la ochi sau pe fata, va refuza interactiunea cu alte persoane, va fi usor iritabil si va izbucni in plans din orice. Un alt obiectiv de atins al acestei a 14-a saptamani ar trebui sa fie salivarea abundenta. Unii bebelusi saliveaza atat de mult incat au tot timpul bluza uda sub barbie, iar unele voci vor pune aceasta salivare abundenta pe baza aparitiei dintisorilor. Uneori este asa, alteori nu, fiindca primul dintisor, de obicei, se arata in jurul varstei de 4 luni. Problema care poate aparea in cazul salivarii abundente este iritatia localizata pe barbie si gat, din cauza faptului ca aceste zone sunt tot timpul ude. Tendinta ta va fi sa-l stergi mai mereu la gurita, ceea ce poate provoca foarte usor aceasta iritatie. De aceea, dupa ce-l stergi, ar fi bine sa-i aplici o crema puternic hidratanta, speciala pentru pielea sensibila a bebelusilor. Daca iritatia tinde sa devina severa, cere sfatul medicului pediatru.

Posibile afectiuni la bebelus

Constipatia. Un bebelus constipat prezinta dificultati in a elibera materiile fecale, are scaune rare, iar actiunea de a „face treaba mare” dureaza mult si uneori este dureroasa. De obicei, apare la bebelusii trecuti de varsta de patru luni, dupa momentul diversificarii alimentatiei. Scaunele pot fi uscate si foarte tari si pot fi asociate cu dureri abdominale, care vor scadea in intensitate dupa finalizarea actiunii. Pot trece si cateva zile pana ce micutul are scaun si ai putea observa chiar firisoare de sange in consistenta lui. Daca observi aceste simptome la micutul tau, cere sfatul medicului, deoarece, in functie de varsta copilului, exista diferite tipuri de tratament. Astfel, un sugar, care nu a trecut la alimentatia solida, ar putea fi tratat cu ajutorul unor supozitoare, in timp ce unui bebelus caruia i s-a diversificat dieta i se poate recomanda sa bea sucuri de fructe, diuretice.

Rujeola. Denumita popular pojar, aceasta afectiune virala este foarte contagioasa si poate fi contractata la orice varsta. Simptomele pot fi traduse prin tuse, febra, stare de agitatie, rinita si o iritatie sub forma de mici bumbi rosii care apar mai intai pe fata si apoi se extind pe trunchiul si pe membrele bebelusului. Iritatia este mult mai severa la debutul bolii, insa, in timp ce se extinde pe restul corpului, scade in intensitate. Din fericire, exista vaccin de prevenirea a pojarului, insa, daca cel mic contacteaza aceasta afectiune, trebuie sa stii ce ai de facut. Ceea ce poti face tu este sa-ti izolezi bebelusul, de la primele semne ale bolii, sa-l hidratezi cat mai bine si, la sfatul medicului, sa-i dai ceva pentru reducerea febrei. Mai apoi, fa-i bai caldute pentru reducerea senzatiei de mancarime si pastreaza-i pielea cat mai curata.

Nu uita!

La varsta de 14 saptamani, copilul cantareste aproximativ 6.000 de grame si masoara si masoara in medie 60 de centimetri. Cel mic ar trebui sa doarma aproximativ 10 ore pe noapte, 4 ore dupa-amiaza, in doua reprize, si aproximativ 9 ore din zi, ar trebui sa stea treaz si sa se joace. Daca vei fi tentata sa-i diversifici alimentatia de la aceasta varsta, deoarece exista zvonuri ca alimentele solide il vor face pe cel mic sa doarma mai mult, gresesti. Daca sunt introduse prea devreme, pot produce gaze la stomac, iar copilul va sta treaz si mai multa vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here