Nutritie: Reguli importante in alimentatia sugarului

Sistemului digestiv al sugarului este imatur, iar tubul digestiv nu trebuie suprasolicitat printr-o alimentaţie necorespunzătoare. De aceea, e bine să acorzi o atenţie deosebită alimentaţiei celui mic. În primul rând trebuie să respecți atât programul lui de masă, orarul meselor (ora şi intervalul dintre mese), cât şi cantităţile recomandate de medic. Una dintre cele mai frecvente scăpări pe care pe care nu o iau în seamă tinerele mămici este aceea că ignoră uneori tocmai sfatul medicului, urmând, în schimb, sugestiile mamei, soacrei, şi chiar pe cele ale prietenelor sau mămicilor cu care socializează în parc sau în alte locuri.

Nu e de contrazis faptul că au experiență, însă nu și competența necesară neapărat în creşterea şi educarea copiilor. Mai ales atunci când bebelușul este mic, medicul este singurul în măsură să te sfătuiască corect supra modului în care îţi hrăneşti copilul, astfel încât acesta să nu aibă de suferit şi să se dezvolte optim. Cu atât mai mult dacă micuțul are o sensibilitate mai mare, doar medicul lui te poate sfătui în ce privește dieta lui. Mai există un moment care este adesea tratat destul de superficial, deși pentru copil este extrem de important: înţărcarea. Adesea, din motive neîntemeiate, mamele renunță să alăpteze copilul natural chiar dacă nu au motive s-o facă. Alăptarea trebuie să se producă încă din prima zi de viaţă a celui mic şi să se prelungească până la vârsta de un an, chiar dacă, în jurul vârstei de 6 luni intervine diversificarea alimentaţiei. Nimic nu este mai sănătos și mai bun pentru sănătatea și dezvoltarea sănătoasă a unui copil.

Laptele matern este singurul aliment perfect adaptat nevoilor nutritive şi posibilităţilor digestive ale sugarului, având o proporţie echilibrată de proteine, lipide şi glucide. Este steril şi conţine o serie de anticorpi ce-l vor ţine pe bebe departe de infecţii şi-l vor ajuta să-şi formeze un sistem imunitar puternic. Nu-i răpi copilului tău toate aceste avantaje. De asemenea însă, trebuie să reţii un lucru. Calitatea laptelui pe care îl oferi micuţului depinde în principal de modul tău de a te hrăni. Aşadar, în perioada alăptării, hrăneşte-te sănătos şi echilibrat. Multe mămici îşi trezesc bebeluşii pe timpul nopţii pentru a-i alăpta. Specialiştii sunt de părere că sugarul trebuie lăsat să doarmă, dacă nu se trezeşte singur, pentru a cere să fie hrănit. Diversificarea precoce (înainte de 4 luni) este o practică combătută de medici, deoarece scade cantitatea de calciu şi alţi nutrienţi. În plus, pot apărea afecţiuni de tip alergic şi digestiv. Introducerea biscuiţilor cu gluten împreună cu fructe înainte de 4 luni este chiar o greşală, acest lucru putând favoriza apariţia dischineziei biliare.

Laptele de vacă nu trebuie introdus înaintea vârstei de un an deoarece proteinele şi lipidele conţinute de acesta au o structură foarte complexă, ce solicită intens tubul digestiv al sugarului, necesitând o digestie îndelungată. În plus, în cazul hrănirii cu lapte de vacă, copilul poate dezvolta anemie, dar şi reacţii alergice, chiar cu efecte pe termen lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here