Primii „pasi“ intr-o noua experienta!

Moment extraordinar pentru femeie, nasterea unui copil reprezinta totodata si o noua experienta, aceea de mama. Insa, pentru bebe, descoperirea aerului liber, necesitatea de a respira, lumina, caldura reconfortanta, mirosul pielii mamei, toate acestea se concretizeaza printr-un mare tipat de bucurie.

Primele ingrijiri

Dupa o lunga calatorie, petrecuta intr-o ambianta calduroasa si protectiva, bebe se trezeste intr-o lume putin inumana, cam rece, invadata de lumini orbitoare (cele din sala de nastere), inconjurat de voci si zgomote necunoscute… Primul tipat te va convinge de prezenta lui reala si de starea sanatatii sale, bineinteles, nemaipunand in calcul fericirea de a-l strange la piept. Foarte repede, echipa medicala ii va acorda primele ingrijiri. Medicul va avea grija sa curete nasul si gura bebelusului de mucozitati si lichid amniotic, pentru ca micutul sa poata respira liber, iar daca este nevoie, va repeta aceasta operatiune. Si ochisorii vor beneficia de o atenta ingrijire. Ca sa se evite anumite infectii, se vor pune in ochi picaturi antibiotice. Si pentru ca in lumea intrauterina era cald si bine, bebe va fi acoperit cu un scutecel si va fi asezat la pieptul mamei (singura pe care o va recunoaste), unde medicii vor continua examinarea.

Cordonul ombilical

In burtica ta, bebelusul este hranit prin placenta. Tot prin intermediul acesteia, bebe primeste oxigenul de care are nevoie pentru a respira. Legatura dintre cel mic si placenta se face prin cordonul ombilical. Imediat dupa momentul nasterii, rolul cordonului ombilical se va incheia, de aceea el va fi taiat. Medicul il va prinde in doua locuri, cu doua cleme, dupa care va taia intre ele, apoi il va lega. Nu trebuie sati faci griji pentru senzatiile celui mic, caci aceasta procedura nu este dureroasa. Locul va fi dezinfectat cu alcool special (preparat farmaceutic) si acoperit cu comprese sterile, timp de cateva zile. Un cordon normal este de culoare albsidefie, cu aspect gelatinos, insa, treptat, treptat, acesta incepe sa se innegreasca. Medicul va colecta o mostra de sange din acest cordon, pentru a afla grupa sanguina a celui mic si pentru a efectua si alte analize. Unii cercetatori sunt de parere ca acest cordon nu ar trebui taiat imediat, ci dupa trei minute de la nastere, pentru a se evita anemia de mai tarziu.

Primele teste

Nici nu a venit bine pe lume si bebelusul tau este supus deja primelor teste din viata sa, pentru care, culmea, va primi si nota. Scorul Apgar, universal practicat, permite aprecierea starii de sanatate a copilului in momentul nasterii. El se efectueaza in primul si al cincilea minut de la nastere si are ca scop evaluarea a cinci functii vitale: respiratia, ritmul cardiac, tonusul muscular, culoarea pielii si raspunsul la stimulii externi. Fiecare dintre aceste criterii este notat de la 0 la 2, apoi toate rezultatele se aduna. Daca bebe primeste un scor intre 8-10, poti sa fii linistita. Acest lucru inseamna ca starea sanatatii sale este foarte buna, ca este bine oxigenat si ventilat. Insa daca acest scor este mai mic, inseamna ca exista anumite probleme, iar medicii se vor ocupa de rezolvarea lor. Apoi, cel mic este cantarit si masurat. Echipa medicala va verifica minutios ansamblul aparatului digestiv al bebelusului, iar in final i se va prinde o bratara pe care sunt trecute numele si prenumele, sexul si ora nasterii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here