Premergatorul il va ajuta pe bebelus sa mearga mai repede?

Exista atatea feluri de premergatoare, centre de activitati si jumpere haioase si interesante, destinate bebelusului. Dar oare sunt bune pentru el? Il vor ajuta pe bebelus sa mearga mai repede? Afla aici ce recomanda specialistii.

Citeste si: 8 lucruri interesante despre mersul bebelusului

“Nu, premergatorul nu-l va ajuta pe bebelus sa mearga mai repede. De fapt, exista studii care ar arata ca bebelusii care utilizeaza premergatoare sau leagane tip jumper invata sa mearga mai tarziu cu aproximativ o luna, spre deosebire de cei care nu folosesc aceste obiecte. Premergatorul este bun pentru ca il lasa pe bebelus sa se miste de colo colo, in ideea de a explora, de a-si satisface curiozitatea fireasca. Problema este ca bebelusul incearca sa se miste de colo-colo in momentul in care muschii picioarelor inca nu sunt suficient de puternici sau nu sunt pregatiti pentru a merge, de aceea pot aparea anumite probleme la mers (copilul invata sa calce stramb, merge pe varfuri etc), iar acestea pot intarzia devoltarea fireasca si controlul muschilor” sustine David Geller, pediatru.

Bebelusul invata sa mearga observandu-i pe cei din jurul lui cum o fac, incercand sa-i inteleaga pe adulti cum anume trebuie sa calce si sa se miste.

Citeste si: Care sunt principalele achizitii ale bebelusului intre 10 si 12 luni?

“Daca premergatorul are o masuta in fata, cum poate sa vada bebelusul partea de jos a corpului? Daca nu-si poate observa picioarele ii este mai greu sa inteleaga procesul pe care trebuie sa-l urmeze sau cum sa faca astfel incat si el sa mearga” , explica pediatrul.

Conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP) premergatoarele nu sunt recomandate, nu doar din cauza ca il descurajeaza pe bebelus sa invete singur sa mearga, dar si pentru ca utilizarea acestora poate fi periculoasa. Exista multe cazuri de bebelusi dusi la urgenta pentru ca au picat de pe scari cu tot cu premergator sau ca se loveau de obiecte de mobilier si cadeau de sus.

Premergatorul ii poate da parintelui acea falsa impresie ca bebelusul sau chiar este mobil, ca isi poate controla actiunile sau ca asa va invata mai repede sa mearga.

“Spre exemplu, leaganul tip “air jumper”, care este agatat la usa, sau un centru de activitati in care bebelusul “sta”  sustinut in picioare sunt alternative mult mai sigure pentru un bebelus, dar acestea nu vor grabi procesul sau nu-l vor ajuta pe bebelus sa mearga mai repede”, asigura pediatrul David Geller.

S-ar putea sa te intereseze si: Vizita la pediatru a copilului de 1 an

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here