Primele săptămâni: Păr, piele, stări după naştere

Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

De ce am starea asta?

Stările prin care treci, şi mai ales schimbările bruşte şi trecerea rapidă de la o stare la alta pot fi infleunţate de o serie de factori, dar în principal de schimbările hormonale ce au loc în corpul tău. Se adaugă la influenţe negative disconfortul pe care-l resimţi încă, datorat travaliului şi naşterii, privarea de somn şi tot stresul care survine odată cu nopţile griji legate de grija pe care trebuie să i-o porţi bebeluşului. Plus noile stări emoţionale pe care le experimentezi ca mamă. Oricare ar fi cauza, e absolut firesc să fii într-o dispoziţie uşor tristă în primele zile de după nastere, care durează apoi încă vreo câteva zile bune. Dacă totuşi stările persistă şi se adâncesc pe zi ce trece, atunci e foarte posibil să suferi de depresie postpartum şi ai nevoie de îngrijire medicală specializată şi medicaţie, aşa că nu ezita să mergi la un consult.

De ce îmi cade părul?

Adesea în timpul celor nouă luni de sarcină, vei observa că părul tău devine mai subţire şi mai fragil, şi chiar îţi vor rămâne fire în pumn dacă îţi treci mâna prin păr. E ceva firesc şi în principal se datorează tot schimbărilor hormonale. Însă sunt femei care pierd enorm de mult din podoaba capilară în primele luni după nastere. Dar în niciun caz nu chelesc. În timpul sarcinii nivelul ridicat de estrogen poate întreţine părul, este perioada în care părul cade mult mai puţin decât de obicei. După nastere, însă, nivelul de estrogen scade brusc. Astfel, peste o vreme părul tău începe să redevină cum a fost. La început cade, apoi după aproximativ 12 luni, îşi recapătă strălucirea şi supleţea pe care le avea înainte de a rămâne însărcinată. Pe de altă parte, dacă ai suferit de un exces în creşterea părului (datorat unei creşteri a hormonilor numiţi androgeni), însă vei scăpa de acesta după trei-patru luni după nastere.

De ce mi se usucă pielea?

Cauzele sunt aceleaşi: schimbările hormonale, stresul, oboseala sunt principalele cauze care-ţi vor afecta şi pielea ca şi tot restul corpului. Foarte multe femei a căror piele rămâne impecabilă în timpul sarcinii vor începe să aibă probleme câteva luni după nastere. Pe de altă parte, dacă te supără acneea în timpul sarcinii devenind chiar supărătoare, mai ales dacă e prima oară când te confrunţi cu ea, după nastere se va domoli, dispărând, de asemenea, în câteva săptămâni. Dacă îţi apar pete, cloasma gravidică (petele neregulate, galben-brune-cenuşii, ce apar pe buze, nas, frunte, obraji, bărbie), acestea se vor diminua şi vor dispărea abia după câteva luni de la nastere. Dar va trebui să ai grijă să-ţi protejezi în permanenţă pielea cu creme cu protecţie solară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here