Laptele praf nu se afla printre primele variante de alimentare a bebelusilor

Laptele matern are multe imunoglobuline, iar bebelusii alaptati au risc scazut de expunere la alergii, spun specialistii, precizand ca laptele praf nu se afla printre primele optiuni de alimentare a sugarilor. De asemenea, este un mit ideea ca unele produse n-ar trebui consumate in timpul alaptarii.

„Laptele matern contine foarte multe imunoglobuline, este ca un vaccin pe care il administram bebelusului inca din primele zile. Bebelusii alaptati au risc scazut de alergii, astm, bronsita.(…) In timpul alaptarii, bebelusul isi dezvolta muschii fetei. Bebelusul alaptat este mai inteligent, pentru ca in timpul procesului mama vorbeste cu el. Copilul alaptat este mult mai echilibrat emotional. (…) Alaptarea are avantaje si pentru mama. Femeile care alapteaza au un risc scazut de depresie”, a spus educatorul perinatal, Viorica Neata, in cadrul unui workshop de promovare a alaptarii organizat la Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino Bucuresti.

Vezi si Beneficiile alaptarii la san

De asemenea, educatorul perinatal precizeaza ca fiecare mama are lapte suficient pentru bebelusul ei daca asculta sfaturile medicilor.

„Sunt niste mituri ca femeile nu au lapte. Fiecare mama are lapte suficient pentru bebelusul ei. Problema este cumva ca nu sunt bine informate inca de la inceput. Succesul unei alaptari consta in ceea ce facem in primele zile si e important ca gravida sa se informeze si sa asculte ce ii spune medicul si sa faca asa cum a fost informata. (…) Prima varianta ar fi ca mama sa alapteze. Daca ea nu are lapte, atunci Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca bebelusii sa fie hraniti cu laptele de la mama scos printr-un sistem de nutritie, varianta a treia este de a se alimenta copilul cu laptele de mama donat si abia a patra optiune este laptele praf, laptele formula. Trebuie sa inteleaga mamele ca laptele praf nu este printre primele variante de alimentare a bebelusilor”, a mai adaugat Viorica Neata.

Specialistii mai precizeaza ca este un mit faptul ca unele alimente nu ar trebui consumate de mame daca alapteaza.

„Este un intreg mit despre alimentele permise si nepermise in alaptare. Consideram ca nu exista un aliment care sa faca rau copilului atata timp cat nu face rau mamelor. Mancati fructe si legume crude atata timp cat nu va fac rau”, a adaugat in timpul workshopului, neonatologul Sorina Dumitru.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alimentatia exclusiva la san se recomanda din prima ora de la nastere pana la varsta minima de 6 luni, fiind urmata de continuarea alaptarii, la cererea bebelusului, impreuna cu o alimentatie corespunzatoare pana la varsta de 2 ani.

Conform Institutului National de Sanatate Publica, in 2017 doar 15% din bebelusii din Romania au fost hraniti prin alaptare pana la varsta 6 luni.

Sursa: Mediafax

Ciiteste si 3 din 5 nou-nascuti nu sunt alaptati la san in prima ora de viata

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here