Ce fel de crema cu protectie solara sa alegem pentru copil si cum sa o folosim corect?

Despre lumina soarelui si cand este o problema

Petrecerea timpului in aer liber, plimbarile, joaca, distractiile in sanul naturii sau in parcul de langa casa – toate acestea sunt experiente foarte importante pentru un copil,  care il ajuta sa se dezvolte corect si sa se simta bine. Multe studii stiintifice mentioneaza legatura inseparabila intre starea neuro-psihologica, fizica si emotionala a copilului si accesul acestuia la aerul curat si la lumina zilei. In acelasi timp, pediatria moderna recomanda copilului sa fie calit prin expunerea acestuia la temperaturi mai reci, prin joc in noroi, prin acces direct la toate lucrurile pe care natura le ofera. Cu toate acestea, lucrurile sunt ceva mai complicate si mai delicate atunci cand este vorba de expunerea directa la soare. Desigur, pe de o parte, soarele este o sursa indispensabila de vitamina D pentru sugari si pentru corpul adult. Acesta este unul dintre motivele, pentru care bebelusii de vara au un risc mai mic sa sufere de asa o boala precum este rahitismul, care este direct provocat de lipsa de vitamina D in organism. Cand si de ce, insa, lumina solara devine o problema si un pericol potential? Cu totii am auzit despre pericolul razelor UV ale soarelui, dar exista un alt detaliu important pe care dorim sa-l mentionam.

Exista doua tipuri de raze UV – UVA si UVB.

Razele UVA sunt raze ultraviolete a caror rezistenta si intensitate sunt constante, adica, nu se schimba si sunt la fel in fiecare anotimp al anului. Ele alcatuiesc cea mai mare parte a razelor soarelui si patrund adanc in piele, patrunzand perfect prin nori si chiar hainele mai subtiri. In afara de bronz, razele UVA provoaca probleme ale pielii, cum ar fi pistrui, pete intunecate si imbatranirea pielii. Imbatranirea pielii probabil nu este o problema grava pentru bebelusi si copii, dar manifestarea ei la adulti vorbeste de la sine ca exista procesul de deteriorare a celulelor pe care aceste raze sunt capabile sa le provoace.

Pe de alta parte, razele UBV sunt cu adevarat mult mai intense in sezonul estival, cu intensitate maxima intre 11 si 15:00, in care stim ca soarele este „cel mai puternic”. Astfel, razele UBV sunt desemnate fiind o cauza majora a arsurilor solare mai grave si a celor mai multe tipuri de cancer de piele. Spre deosebire de razele UVA, razele UBV patrund perfect prin sticla, de exemplu, prin geamul unei masini.

Expunerea necontrolata si nesigurata la aceste doua tipuri de radiatii este o problema pentru toata lumea, dar in special pentru cei mai mici. In general, copiii sunt mai sensibili la conditiile adverse ale mediului decat adultii. In ultima perioada frecvent auzim aceasta afirmatie in special in ceea ce priveste aerul poluat, dar se aplica cu forta deplina si razelor solare. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa interziceti copilului sa iasa la soare. Pur si simplu trebuie respectate cu strictete unele reguli de baza in ceea ce priveste expunerea sigura la soare. Cel mai important lucru este utilizarea unei protectii solare potrivite.

Ce reprezinta produsele de protectie solara si tipurile acestora?

Cremele de soare sunt substante care ofera pielii protectie impotriva razelor UV ale soarelui. Academia Americana de Dermatologie recomanda utilizarea de protectie solara cu spectru larg – care protejeaza pielea atat de razele UVA, cat si de cele UVB. Exista protectii solare care ofera protectie impotriva unuia dintre cele doua tipuri de raze, dar aceasta protectie este incompleta si nu este suficient de eficienta, este mai bine sa alegeti optiunea de protectie completa.

Pe langa faptul ca ofera diferite tipuri de protectie, produsele variate din aceasta categorie au si grade diferite de protectie, asa numitul factor de protectie. Logic, cu cat este mai mare factorul, cu atat mai mare este protectia oferita. Totusi este bine sa stim, ca, contrar credintei populare, factorul ridicat nu este cu adevarat diferit de cel scazut. De exemplu, factorul de protectie solara 15 blocheaza aproximativ 93% din razele daunatoare, in timp ce factorul 30 blocheaza intre 96% si 97%. Cel mai mare factor de protectie solara conform standardelor europene este factorul 50, aceasta nu inseamna ca produsele cu un factor de aproximativ 90 ar insemna o protectie peste 99%. Desigur, atunci cand este vorba de un bebelus sau un copil, este intotdeauna mai bine sa oferim protectia maxima posibila si este bine sa va concentrati asupra celui mai mare factor disponibil pe piata noastra, respectiv 50.

Sunt potrivite pentru bebelusi sau pentru copiii mai mari?

Dupa cum am mentionat, bebelusii si copiii mici sunt semnificativ mai vulnerabili la fenomenele ale naturii, inclusiv la lumina soarelui. Cu toate acestea, nu se recomanda utilizarea excesiva a cremei de protectie solara pe pielea sensibila a bebelusului. Un bebelus, mai ales atunci cand are varsta mai mica de 6 luni, poate reactiona la oricare dintre ingredientele din protectia solara, oricat de pura ar putea fi compozitia sa.

Academia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa foloseasca o protectie solara speciala pentru bebelusii sub 6 luni, aplicandu o cantitate mica pe zonele mici ale pielii, care sunt supuse riscului de arsuri – de exemplu, fata si mainile. Cu toate acestea, oamenii de stiinta subliniaza ca cea mai buna protectie pentru nou-nascutul impotriva arsurilor solare si a efectelor nocive ale razelor daunatoare este umbra. Acest lucru este important in special pentru bebelusii de vara, care sunt afara in miezul zilei, cand razele sunt cele mai puternice si daunatoare. Acesta este motivul pentru care este bine sa iesiti cu copilul nou-nascut la plimbare in orele inainte de pranz sau seara.

In ceea ce priveste bebelusii mai mari si copiii mici, protectiile solare sunt deja considerate sigure, cu exceptia cazului in care copilul are o alergie dovedita sau o alta intoleranta la oricare dintre ingredientele cremei. La aceasta varsta, exista mai multe recomandari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la utilizarea de protectie solara. Acestia citeaza studiile efectuate la Centrul American de Prevenire a Bolilor pentru afectarea radiatiilor solare. Aceste institutii de asistenta medicala recomanda:

  • In primul rand, asigurati-va ca protectia solara este creata special pentru utilizarea de catre copii. Ingredientele din produsele destinate protectiei solare pentru adulti pot avea ingrediente mai agresive, inclusiv parfumuri, care nu sunt recomandate pentru pielea sensibila a bebelusului;
  • Folositi creme cu factor de protectie solara de 15 sau mai mare. Asa cum am mentionat anterior, diferenta de protectie mai mare de factorul 15 nu este considerabila, dar totusi este bine sa alegem factorul maxim daca este disponibil;
  • Folositi protectie solara cu spectru larg. Adica, asigurati-va ca pe ambalaj este indicat faptul ca aceasta crema protejeaza atat razele UVA, cat si UVB;
  • Cea mai eficienta protectie este atunci cand veti aplica crema cu aproximativ 30 de minute inainte de a pleca la plimbare. Nu uitati sa aplicati crema cu protectie pe urechi, nas, buze si picioarele copilului – aceste zone sunt vulnerabile si deseori trecute cu vederea de catre parinti;
  • Luati crema cu protectie solara cu dvs. si repetati aplicatia pe tot parcursul zilei. Este foarte important sa nu uitati sa aplicati din nou crema,  dupa inot (atunci cand copilul merge la inot) sau dupa ce se joca si transpira. Acest lucru este valabil si pentru cremele care au specificatia ca sunt rezistente la apa;
  • Nu considerati crema ca este o protectie universala. Produsele de protectie solara reduc considerabil pagubele cauzate de radiatiile solare, dar nu le elimina complet. In aceasta ordine de idei, protectia solara nu poate fi o scuza pentru a expune copilul la lumina directa a soarelui pentru un timp mai  indelungat.

Aceste recomandari sunt argumentate, fiind rezultatul unei cercetari aprofundate cu rezultate dovedite si validate. Chiar daca unele dintre ele pot parea exagerate sau prea extreme la prima lectura, retineti ca acest lucru se datoreaza probabil mai mult obiceiurilor si intelegerilor proprii decat adevarului obiectiv. Faceti tot posibilul sa respectati aceste recomandari, astfel incat copilul dvs. sa poata obtine toate lucrurile utile pe care le ofera soarele in timp ce este protejat de factorii daunatori.

Este important sa va reamintim ca radiatiile solare daunatoare nu sunt un „atribut” doar al verii, al plajei si al marii. De exemplu, zapada reflecta foarte puternic aceste radiatii. Nu trebuie sa va simtiti ridicol daca va protejati copilul cu o protectie solara si in timpul iernii.

Ce tip de protectie solara este potrivita pentru diferite tipuri de piele? Cum sa alegeti corect crema potrivita?

Asa cum am mentionat anterior, atunci cand este vorba de un bebelus sau un copil mic, ar trebui intotdeauna sa facem alegerea in favoarea produselor realizate pentru copii. Acest lucru este important deoarece au unele diferente semnificative cu produsele pentru adulti. Cremele solare pentru sugari sunt, de obicei, fara parabeni, fara nanoparticule, fara conservanti, filtre chimice, alergeni si alte substante care nu sunt prietenoase cu pielea sensibila a copiilor. Acest lucru le face potrivite pentru fiecare tip de piele pentru bebelusi. Prin urmare – asigurati-va ca cumparati un produs de calitate, care nu contine ingredientele specificate mai sus, daca este posibil, cumparati-l de la o farmacie. Oricat de banal ar parea, de obicei in aceasta categorie de produse pretul este un ghid de buna calitate.

De aici incolo, ramane sa ne concentram pe un anumit brand si este de dorit ca acesta sa fie dovedit. Exista, de asemenea, cazuri in care este posibil sa fie nevoie sa luam in considerare unele dintre caracteristicile mai individuale ale pielii copilului, precum si tipul cremei in sine.

In prezent, multi bebelusi sufera de diverse tipuri de alergii, precum si de afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita si hipersensibilitatea. Daca copilul dvs. Face parte din aceasta categorie, este bine sa consultati un dermatolog sau medicul de familie pentru a primi o recomandare in achizitionarea unei protectii solare potrivite copilului dvs. El va putea recomanda un produs, care este sigur, potrivit pentru utilizarea in cazul individual al copilului. De obicei, aceste produse au ingrediente de origine biologica si sunt vandute in reteaua de farmacii ca produse cosmetice pentru pielea supra-sensibila. Daca copilul dumneavoastra are antecedente de reactii alergice comune, eruptii prelungite sau afectiuni precum dermatita atopica, nu luati decizia desinestatator, mai bine consultati un specialist in domeniu.

Ce fel de crema sa folositi dupa expunerea la soare?

Pe langa protectia solara obligatorie, este de asemenea o idee buna sa cumparati o crema care sa se aplice pe pielea bebelusului dupa ce a fost expus la soare. In general, poate fi orice tip de produs hidratant de calitate sau lapte de corp, ales in functie de varsta copilului.

Pentru bebelusii mai mici cu varsta de pana la 6 luni, puteti folosi si lapte hidratant, cu care de obicei hidratati pielea copilului dupa  baie – hraneste, inmoaie si hidrateaza pielea bebelusului si este un produs inofensiv. Compozitia majoritatii acestor produse este complet naturala si include uleiuri potrivite varstei, apa termala si alte ingrediente inofensive pentru bebelusi.

Pentru copiii mai mari, va puteti permite sa utilizati o gama usor mai larga de produse hidratante pentru piele, dar acestea trebuie, de asemenea, sa fie etichetate in mod specific ca sunt potrivite si pentru bebelusi. Bazati-va pe marci dovedite si certificate si, pe cat de mult sunteti tentat, evitati cremele colorate si parfumate  puternic. Oricat de placuta ar fi aroma dulce a produselor date, colorantii si parfumurile cu siguranta nu vor fi utile pentru pielea copilului dumneavoastra, mai ales daca copilul are pielea mai sensibila sau este predispus la alergii.

Caror standarde trebuie sa corespunda produsele cu protectie solara si cum sa evitam produsele de proasta calitate?

Este important de mentionat ca atat protectia solara, cat si hidratantii si orice alt tip de produse cosmetice pentru bebelusi trebuie sa indeplineasca anumite standarde obligatorii de calitate si siguranta. Recomandarile Uniunii Europene referitor la eficienta produsele pentru protectia solara stau la baza procesului de standardizare, pe care trebuie sa le suporte pentru a putea fi considerate ca fiind eficiente si sigure. Toate trebuie sa aiba un sistem de protectie solara, care sa indeplineasca cerintele UE pentru protectia impotriva radiatiilor UV.

Din pacate, piata de astazi poate admite prezenta unor produse de calitate scazuta. Testul de calitate se face numai in cadrul unui  laborator, care este foarte costisitor si necesita mult timp si resurse, care nu este accesibil unui parinte sa-l poata efectua pentru a vedea propietatile unei anumit produs. Cu toate acestea, exista cateva repere foarte importante pe care le puteti urmari pentru a face o achizitie de succes.

Primul, cel mai usor si sigur lucru pe care il puteti face este sa faceti cumparaturi din surse fiabile. Nu este admisibil sa comandati  produse de protectie solara, precum si orice alte produse cosmetice sau medicamente din grupuri de pe retelele de socializare sau de pe site-urile de anunturi. Nu puteti fi niciodata sigur de originea sau calitatea si continutul acestor produse. Cel mai corect ar fi sa cumparam astfel de articole direct din reteaua de farmacii sau de la magazinele specializate pentru copii, online sau fizice. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, puteti contacta intotdeauna un farmacist sau un consultant din magazin pentru a obtine raspunsurile de care aveti nevoie.

Un alt lucru care este usor si fezabil, dar totusi facut prea rar sau fara atentia cuvenita – cititi eticheta de la producator. De asemenea, prin lege trebuie sa fie strict mentionat pe eticheta – numele fabricantului si coordonatele acestuia, compozitia produsului, factorul sau de protectie solara, tipul de protectie, termenul de valabilitate si instructiunile de utilizare. Toate informatiile necesare utilizatorului trebuie furnizate intr-un mod clar si inteligibil, intr-un limbaj accesibil si fara ambiguitate. Daca unul dintre acesti factori lipseste, este posibil sa detineti in maini un produs defect sau contrafacut.

Asa cum am spus mai sus, in majoritatea cazurilor, pretul este, de asemenea, un reper de calitate adecvat pentru produsele de protectie solara. O protectie buna si fiabila este rezultatul unor studii, teste de laborator, control constant al calitatii si ingrediente sigure de origine dovedita. Practic, dupa acest proces, nu exista nicio modalitate ca pretul final al produsului sa fie foarte ieftin. Protectia solara este unul dintre putinele produse cosmetice care va pot salva copilul de multe afectiuni fizice si de sanatate, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Cu alte cuvinte, daca decideti sa economisiti bani pe ceva, nu economisiti pe produse de care depinde sanatatea celor dragi.

Ultima masura preventiva pe care am recomanda-o si care este, de asemenea, oarecum evidenta, este pur si simplu sa facem alegrea in folosul marcilor dovedite si de incredere. Prima optiune este sa va adresati unui producator specific de produse cosmetice pentru adulti si de protectie solara si sa solicitati in mod special seria  produselor pentru copii. A doua optiune este sa alegeti un brand dovedit de produse cosmetice pentru bebelusi (nu neaparat, dar posibil medical) cu protectie solara. In ambele cazuri, riscul obtinerii unei protectii solare de calitate proasta este minimizat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here