Hidratarea corecta a bebelusului: cand ii dam apa, cata si de care?

Imagine de Ben Kerckx de la Pixabay

Consumul de apa este vital, apa fiind considerata element esential al vietii. Apa are o importanta majora in buna functionare a organismului: regleaza temperatura corpului, transporta nutrientii, oxigenul, enzimele, hormonii si glucoza catre celule, protejeaza organele, asigura flexibilitatea articulatiilor si fortificarea muschilor. De asemenea, apa participa la eliminarea deseurilor metabolice si ajuta rinichii sa functioneze normal. Datorita labilitatii functiei renale, copiii sunt predispusi la deshidratare. Dar cand ii dam apa bebelusului, cata si de care? Afla aici despre hidratarea corecta a bebelusului.

Semne de deshidratare

Semne clare de deshidratare sunt atunci cand bebelusul are gurita uscata si saliva lipicioasa, atunci cand are pielea uscata si ii lipsesc lacrimile cand plange. Un alt indiciu il reprezinta fontanela care se contracta mai des ca de obicei. Alt semnal care trebuie sa te alarmeze este faptul ca micutul urineaza la intervale mai mari de 6-8 ore, in cantitati mici, iar urina are o culoare inchisa. De asemenea, in caz de deshidratare, copilul este apatic, nervos si chiar refuza alimentatia.

Cauze ale deshidratarii

Febra este una dintre cele mai frecvente cauze ale deshidratarii, deoarece, in astfel de situatii, copilul transpira si apa se evapora de pe suprafata pielii, corpul incercand astfel sa-si scada temperatura. Deshidratarea poate aparea si in caz de supraincalzire. Daca in incaperea in care sta bebelusul este foarte cald, sau pur si simplu acesta este imbracat prea gros, deshidratarea se produce cu usurinta. Acelasi lucru se intampla si in cazul unei afectiuni cu manifestare diareica sau voma. Pentru a preveni deshidratarea, este bine sa stii cate lichide trebuie sa consume zilnic micutul tau.

 Pana la 4-6 luni

Specialistii sunt de parere ca in primele luni de viata, cand bebelusul este hranit la san, nevoia de hidratare este acoperita de laptele matern si nu este necesara suplimentarea cu lichide. Sunt situatii insa (copilul are diaree, este canicula, etc.) cand alaptarea trebuie sa se produca mai des, pentru a se evita deshidratarea micutului. Odata cu inceperea diversificarii, bebelusul reduce consumul de lapte. In consecinta, este necesara introducerea apei in meniu.

Intre 6 luni si 1 an

Pe langa laptele matern sau formula, sunt introduse in meniul celui mic fructele si legumele, cunoscute printre alimentele cu potential hidratant crescut. In practica, daca bebelusul mananca echilibrat, dupa regulile diversificarii, ar avea nevoie de cam 200-250 ml de apa pe zi. Aceasta doza trebuie majorata in cazul aparitiei unor probleme digestive (diaree, constipatie), in cazul febrei sau in caz de canicula.

Dupa 1 an

Alimentatia copilului se va baza mai mult pe solide, de aceea, pentru o buna hidratare, pe langa lapte (pana in 500 ml de lapte), cel mic va trebui sa bea si o cantitate mai mare de apa (aproximativ 500-600 ml). La 2-3 ani, aportul de apa trebuie crescut la 700-800 ml pe zi, iar in cazuri speciale, cantitatea de apa trebuie adaptata corespunzator.

Ce fel de apa?

In cazul bebelusilor si al copiilor mici, specialistii recomanda sa nu se foloseasca niciodata apa de la robinet. Recomandata este apa plata din comert. Aceasta, pe langa faptul ca este o apa minerala naturala, provine dintr-o sursa sigura, obtinuta prin foraje la mare adancime si este supusa unor teste stricte de calitate. Sunt ape minerale extrase din zone declarate rezervatii naturale, ape eficient protejate impotriva contaminarii microbiologice.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here