Hai sa discutam si despre depresia de dupa intarcare!

Cu siguranta vei gasi peste tot foarte multe informatii despre provocarile pe care le intampini in timpul alaptarii. Si despre depresia postpartum mamele au inceput sa inteleaga si sa actioneze. Dar astazi voi deschide un alt subiect: hai sa discutam si despre depresia de dupa intarcare.

Citeste si: Cativa pasi pentru o intarcare cu blandete

Se vorbeste atat de putin despre anxietatea sau perioada prin care treci dupa ce intarci copilul, incat nici nu stiu ce termen de fapt sa-i atribui. Oare nelinistea, tristetea, mini depresia pe care le simti imediat dupa ce incetezi sa-ti mai alaptezi copilul…sunt reale?

“Este un fenomen real”, sustine dr Ellen Vora, psihiatru american, care spune ca aproximativ 60% dintre pacientele sale care au alaptat au experimentat un fel de “blue days” (“Zile triste”), de mini depresie imediat dupa intarcare: “s-au simtit triste, mai nelinistite, iritabile”. Alte simptome des intalnite in primele zile dupa intarcare: dificultate de a adormi, indispozitii, nevoia de a plange, sentimental de neputinta, de lipsa de sens, scrie mother.ly.

De-a lungul experientei mele, am vazut suficient de multe femeie care au experimentat cateva zile <<triste>> dupa intarcarea copiilor, dar mi-am dat seama ca este din cauza schimbarilor hormonale. Atunci cand mama inceteaza sa alapteze, nivelul de prolactina din corp scade, iar cel de estrogen creste, iar aceste lucruri pot aduce cateva simptome specifice depresiei” spune dr. Jessica Schneider, obstetrician-ginecolog din Los Angeles.

Si pentru ca despre mini depresia de dupa intarcare nu prea se vorbeste, s-ar putea ca mama care trece prin acest proces sa nu fie suficient de pregatita, sa nu inteleaga faptul ca este firesc sa simta anumite lucruri.

Este posibil ca mama sa considere ca intarcarea inseamna “gata, sunt libera, nu mai trebuie sa fug cat mai repede acasa, ca sa alaptezi copilul”, iar aceasta asteptare ar trebui sa aduca o anumita “eliberare”, cu toate acestea in primele cateva zile de dupa intarcare sa aduca de fapt cateva senzatii si sentimente controversate si greu de explicat.

Aceste “zile triste” de dupa intarcare pot fi mai dificile daca mama s-a aflat in momentul intarcarii intr-un conflict legat de incheierea acestui proces, fie pentru ca si-a dorit sa alapteze mai mult si n-a fost posibil, fie ca bebelusul nu a mai fost interesat de laptele matern, fie ca pur si simplu, ideea ca este poate ultima sedinta de alaptare si ca in viitor nu vor mai avea parte de magia alaptarii…aduce tristete. “Intarcarea brusca poate fi si mai dramatica pentru mama” spune dr. Aarti Mehta, psihiatru din Chicago, de aceea intarcarea treptata, cu cat mai multa blandete este cea mai buna solutie. De asemenea, este esential sa-ti oferi acea dupa amiaza de “doliu”, de tristete, de acceptare a emotiilor pe care le simti, “ai nevoie sa procesezi prin ce treci”, spune dr Ellen Vora, psihiatru. Partea buna este ca acest process ar trebui sa dureze de la cateva zile, pana la una sau chiar doua saptamani. Adreseaza-te specialistului, daca simptomele nu dispar sau se agraveaza dupa doua saptamani de la intarcare.

Citeste si: Cat timp ar trebui sa alapteze mamele?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here