Greutatea bebelușului: de la nou-născut la vârsta de un an

Foto: www.motherhoodcenter.com

Bineînțeles, contează greutatea pe care o are nou-născutul  la naștere, dar acest lucru nu arată care va fi ritmul lui de dezvoltare pe mai departe. Cert este că, micuțul se va dezvolta în ritm alert, în principal, în primele șase luni (dezvoltarea va fi mai rapidă în lunile de primăvară față de lunile de iarnă ale anului) și că acest ritm de dezvoltare va suferi variații, cu perioade în care te vei minuna de ce capacități noi va dezvolta, parcă ”peste noapte”, dar și cu perioade în care vei observa că stagnează sau că achizițiile noi sunt mai rare, mai puțin vizibile.

Este important de spus că, de obicei, nou-născutul pierde aproximativ 5-7% din greutatea inițială, în primele 10 zile de viață. Este o evoluție firească și nu ar trebui să te îngrijoreze (situația trebuie urmărită în cazul celor născuți prematur).

Majoritatea bebelușilor, de la naștere și până la vârsta de șase luni, iși dublează greutatea, câștigând zilnic intre 14 și 28 de grame. Undeva intre varsta de 9 și 12 luni, greutatea lor aproape se tripleaăa. La vârsta de un an, majoritatea bebelușilor se pot „lăuda” că s-au inălțat cu aproximativ 25 de centimetri. În funcție de ritmul de creștere al copilului, între înălțimea și greutatea sa trebuie să existe  o proporție corespunzătoare.

O alta coordonată a transformărilor fizice este legată de circumferința capului. Trebuie menționat că in fiecare lună, circumferința capului unui bebeluș se mărește cu aproximativ 0,6 – 1,2 centimetri, in primul an de viață.

Mulți specialiști susțin că un factor care poate influența greutatea copilului este chiar temperamentul micuțului. Da, ai citit bine! Bebelușul care este mai energic, dă foarte des din mânuțe și piciorușe, care poate chiar doarme ceva mai puțin, este mai slab spre de deosebire de un copil mai liniștit, care doarme poate mai mult.

Atenție! Oricât de simpatic și drăgălaș ar fi un copil supraponderal, acest lucru nu înseamnă că este și ceva sănătos. Potrivit studiilor, numărul și mărirea celulelor adipoase, elemente care sunt corelate cu obezitatea la adulți, se formează foarte devreme în viața omului.

Falimentul creșterii definește acea situație in care bebelușul nu ia in greutate într-un ritm adecvat sau are curba ponderală staționară sau descendentă. In formele severe este afectată și cresterea in lungime.

Atenție! Diminuarea apetitului sau chiar refuzul complet al alimentatiei sunt semne nespecifice care pot insțti o multitudine de situații de boală la bebeluș și reprezintă intotdeauna un semnal de alarmă (daca nu chiar gravitate). Aceeași semnificație o au și modificările de dispoziție, fie in sensul de agitație, iritabilitate sau, din contra, somnolență, apatie.

Citește și: De ce bebelusul nu ia in greutate?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here