Metoda Goulding Sleep Talk: afla cum sa cresti un copil increzator in fortele proprii

Metoda Goulding Sleep Talk: afla cum sa cresti un copil increzator in fortele proprii. Iti doresti un copil vesel, voios, fericit si mai ales, increzator in fortele proprii, nu-i asa? Cum ar fi sa-ti spun ca-l poti ajuta, il poti “modela” astfel inca sa aiba o siguranta de sine fenomenala si sa aiba convingerea ca nimic nu-l poate opri din a obtine ceea ce isi doreste? Ei bine, poti! „Cu ajutorul metodei Goulding Sleep Talk”, spune Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, Trainer si Speaker international.

Eugen Popa, Speaker international

Ce inseamna si de unde vine conceptul de Goulding Sleep Talk?

Acest concept a fost creat de catre psihoterapeutul Joane Goulding, de origine britanica si care in prezent locuieste in Australia. Joane Goulding a creat respectiva metoda impreuna cu sotul ei. Cei doi soti au devenit parintii unei fetite care suferea de probleme intelectuale si dizabilitati fizice severe. Michelle. Ea nu putea vorbi, nu se putea deplasa, nu putea inghiti, nu putea face absolut nimic singura. Pana la varsta de sapte ani, doctorii nu au fost in stare sa le spuna parintilor ce fel de problema avea copilul lor. Ambii soti aveau un background in hipnoterapie si au cautat tot felul de metode prin care sa o poata ajuta pe Michelle. Astfel, au creat acest program pe care l-au numit Sleep Talk (din engleza „sleep” –somn, „talk”- a vorbi). Este practic o tehnica de a comunica cu subconstientul lui Michelle in timp ce aceasta dormea. Si au vazut ca dupa o anumita perioada au inceput sa aiba rezultate. Michelle a fost “condamnata” din start de catre medici, in sensul ca nu i-au mai dat nicio sansa de a reusi, ci mai degraba au spus ca o sa fie o leguma pe viata, va avea nevoie mereu de cineva care aiba grija de ea, nu se va putea intretine, nu va putea face nimic in mod independent. Parintii lui Michelle insa nu au acceptat verdictul medicilor si au creat acest program. Rezultate notabile au inceput sa fie observate abia dupa sase luni de la inceperea utilizarii acestei metode, iar in prezent Michelle are mai bine de cincizeci de ani, este casatorita, la casa ei, are un job si desi e doar partial, este functionala! Poate comunica, poate scrie, are un IQ undeva pe la 60. Si toate aceste rezultate au fost atinse gratie metodei Sleep Talk.

In ce consta metoda?

Metoda consta in a-i invata pe parinti sa comunice cu copiii lor in timp ce acestia dorm. Multi parinti se intreaba daca nu cumva astfel iti manipulezi copiii, fara a tine cont sau a intelege ca isi manipuleaza oricum copiii prin felul in care le vorbesc, prin hrana pe care le-o dau, prin activitatile pe care le realizeaza cu ei, prin ceea ce le spun copiilor tot timpul. Si acestea sunt forme de manipulare, de influentare. Acest program faciliteaza comunicarea cu subcontientul micutilor in timp ce ei dorm. De ce atunci cand dorm? Fiindca atunci mintea lor constienta este dezactivata si atunci poti comunica direct cu mintea lor subconstienta. Multi oameni au spus “dar eu deja fac acest lucru cu micutul meu”. Sunt convins ca multi parinti vorbesc cu copiii lor in timp ce ei dorm, doar ca exista o “fereastra” anume cand trebuie sa fie aceasta metoda utilizata, fereastra trebuie initial identificata si abia apoi poti folosi aceasta tehnica.

Un “cadou” pentru copil pentru toata viata? Care sunt beneficiile folosirii acestei tehnici pentru copil?

Aceasta tehnica in primul rand repara si solidifica increderea de sine a copilului. Cele mai multe probleme pe care copiii le au sunt, de fapt, reflexii ale problemelor parintilor sau dintre parinti. Atunci cand sunt prezenti la certurile dintre parinti, copiii de obicei cred ca ei sunt cauza acestor neintelegeri.

Sleep Talk il ajuta pe copil sa-si dezvolte si sa-si intareasca increderea de sine. Da, este un cadou pentru toata viata! Gandeste-te cate lucruri ai fi putut realiza, daca ai fi avut mai multa incredere in tine. Ai ocazia sa-i poti dezvolta, sa-i poti crea, sa-i poti solidifica increderea in sine a copilului tau. Astfel ca oriunde si oricand poate interactiona cu oameni fara a avea teama ca poate fi judecat, pentru ca orice om care este “sensibil” este de fapt un om care nu are incredere in el. Daca tu poti lucra cu copilul tau sau orice copil si sa-l “manipulezi”, sa-l ghidezi sa aiba o incredere fenomenala in fortele proprii, atunci pe acest copil- viitor adult – nimic nu-l va putea opri sau impiedica in a obtine ceea ce isi doreste.

Dar pentru parinte?

Da, este un cadou si pentru parinti. Multi dintre parintii cu care am interactionat sau cu care am lucrat mi-au marturisit ca au avut mari probleme sa duca la bun sfarsit acest program (dureaza doar 5 minute per sedinta ca sa aplici aceasta metoda!), dar ca au mentionat multe beneficii de pe urma acestui program, in ceea ce priveste interactiunea lor cu copiii, dar mai ales despre procesul de autocunoastere care a fost generat in urma utilizarii acestei metode extrem de simple si de rapide.

Oricine poate practica metoda Goulding Sleep Talk sau e nevoie de o anumita pregatire?

Oricine care a invatat aceasta metoda, fie ca a fost la un curs, fie ca a achizionat DVD-ul pe care-l avem. Oricine care detine in intregime aceasta informatie poate aplica respectiva metoda. Nu recomand sub nicio forma sa folosesti metoda Sleep Talk doar pentru ca ai auzit de la cineva si ti-a spus cum se face. Au existat cazuri in care folosind metoda Sleep Talk “dupa ureche” sau din auzite au agravat problema copilului.

Cum ne dam seama daca are nevoie copilul de aceasta tehnica sau nu?

Orice om are nevoie de mai multa incredere in sine! Nu stiu daca e potrivit sa spunem cuvantul “nevoie”, metoda Sleep Talk nu este o metoda de terapie, este o metoda de dezvoltare personala. In momentul in care incepi sa aplici aceasta tehnica de dezvoltare personala multe dintre problemele cu care copilul s-a confruntat pana atunci se rezolva in mod automat. Nu este obligatoriu ca acest copil sa aiba o problema ca sa poti folosi aceasta tehnica. Utilizezi acest program pentru a-i intari siguranta de sine a copilului.

Ce “probleme” putem rezolva prin aceasta metoda?

Cele mai multe “probleme” ale copilului sunt cauzate de “problemele” pe care le au parintii. Acestea sunt, de fapt, expresii psiho-somatice a unui univers emotional interior. Atunci cand folosim Sleep Talk ne adresam anume acestui univers emotional interior al copilului si astfel i-l recream sau i-l rearmonizam. Orice problema a copilului inseamna un dezechilibru interior. Prin Sleep Talk reusesti sa restabilesti aceasta armonie interioara. Ce probleme pot fi rezolvate prin aceasta metoda? Enurezis, timiditate, agresivitate crescuta, gelozie intre frati, faptul ca e prea retras, nu se concentreaza suficient de mult la activitatile de la scoala etc. Cea mai mare problema incepe de la faptul ca nu ne simtim iubiti. Iubiti neconditionat. Metoda Sleep Talk rezolva aceasta problema.

Daca folosesc aceasta tehnica inseamna ca-mi manipulez copilul?

Da, iti “manipulezi” copilul si o faci intr-un mod complet constient. Noi cu totii ne manipulam, nu doar copiii, ci si pe cei din jurul nostru. Ne manipulam pe noi. Traim o viata de manipulare atroce, agresiva, in care vrem sa-i impresionam pe ceilalti. In acest caz, atunci cand folosesti metoda Sleep Talk o faci cu o intentie cu adevarat constienta.

Cum cream aceste sugestii menite sa schimbe anumite convingeri, frici, comportamente ale copiilor? La ce sa fim atenti? Ne poti oferi exemple de sugestii pentru copii?

Sugestiile trebuie sa fie intotdeauna pozitive si sa fie focalizate pe rezultat, nu pe teama. De exemplu, nu-i spui copilului “sa nu faci pipi in pat”, ci “te trezesti atunci cand ai nevoie sa faci pipi”. Si pe langa faptul ca trebuie sa fie pozitive, sugestiile trebuie sa aiba intodeauna legatura cu el, nu cu altcineva. Retine ca aceasta sugestie este ca un program pe care tu vrei sa-l “scrii” in “sistemul de operare” al copilului tau. Programul are legatura in mod exclusiv cu acest copil si nu cu altcineva.

Daca micutul are convingerea ca broccoli nu este bun si sanatos, atunci ii cream o sugestie ca broccoli este sanatos, plin de vitamine si-l ajuta sa creasca puternic si frumos. Asa si cu frica de intuneric, ii spunem ca atunci cand este intuneric el se va simti relaxat, increzator, linistit. Toate “problemele” au legatura cu un nivel scazut de incredere sau de siguranta pe care il are copilul. Folosesti acest proces de baza timp de 6-8 saptamani si daca nu observi anumite schimbari, de abia atunci mergi la un alt nivel mai avansat, in care incepi sa creezi sugestii focalizate pe nevoia directa a copilului.

Dar exemple de convingeri sau credinte negative pe care le preiau copiii de la parinti…?

“Banii nu cresc in copaci”,”lucrurile sunt scumpe”, “capul plecat, sabia nu-l taie”, “trebuie sa muncesti ca un caine”, “mai bine sa taci si sa nu spui ce ai de spus pentru ca lumea va crede ca esti arogant sau infumurat”, „nu exista probleme insurmontabile, ci doar situatii cu care te confrunti” etc. Toate credintele pe care tu ca parinte le consideri negative le transmiti in mod direct copilului tau.

Functioneaza aceasta tehnica si in cazul adultilor?

Da, functioneaza si in cazul adultilor, dar ca in cazul acestora este mai dificil de aplicat prin natura metodei in sine. In schimb, pentru adulti exista alte programe, tehnici terapeutice, autohipnoza.

 

Autor: Inga Stoian

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here