Ghidul mamicilor! Diversificarea dietei bebelusilor, un pas important pentru sanatate!

Atunci cand vine vorba despre bebelusi, un moment extrem de important in viata unei mame este diversificarea alimentatiei, ce are loc la varsta de sase luni. Este un moment extrem de important pentru sanatatea celui mic, iar regulile trebuie pastrate cu sfintenie daca dorim sa preintampinam anumite probleme medicale ce pot aparea mai tarziu.

Astfel, medicii pediatri sunt de parere ca dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a bebesului depinde intr-o mare masura de alimentatie.

Ce trebuie sa stii despre diversificarea dietei bebelusilor

Multi specialisti ne sfatuiesc sa incepem cu fructe (mere, pere, avocado, caise, banane etc). Acestea fie se consuma ca atare, fie se servesc bebelusului sub forma rasa sau pasata (piure). Daca fructul este destul prea solid, atunci se poate folosi un aparat Nutrition Mixer, un blender perfect pentru mixat, pasat si maruntit. Este extrem de util pentru mamele de bebelusi care doresc sa ofere o alimentatie sanatoasa celui mic.

Ulterior se introduc legumele (morcovi, cartofi, telina, dovlecei, ardei etc), servite ca atare sau sub forma de supe. Urmeaza apoi etapa de branza de vaci, iaurt (facut in casa, de preferat) si carne de pui (servita fie maruntita din cutit, fie data printr-un blender profesional).

Este indicat sa introduci treptat cate un aliment nou, la fiecare 6-7 zile. Se recomanda atentie precauta la alimentele cu potential alergen, motiv pentru care medicii pediatri si specialistii recomanda evitarea unor legume precum rosia, ceapa, varza sau sfecla sau introducerea lor in cantitati extrem de mici.

Atentie, insa! Alaptarea nu trebuie exclusa din dieta celui mic pana la varsta la care recomanda pediatrul, ci mai degraba completata din punct de vedere nutritional cu mese complementare, menite sa asigure necesarul nutritional al bebelusului.

Exista si o lista de alimente complet interzise bebelusilor pana la varsta de doi ani: oua crude sau preparate ce contin acest ingredient (maioneza, de exemplu), laptele nepasteurizat, pestii ce pot prezenta contint bogat in mercur, dulciurile de tip jeleuri, caramele sau bauturile dulci bogate in conservanti si zaharuri. Cu ajutorul unui aparat Nutrition Mixer poti prepara acasa sucuri si smoothie-uri sanatoase pentru cel mic, fara coloranti!

Cel mai bun sfat vine de la medicul pediatru

Medicii si specialistii recomanda mamelor sa discute si sa se sfatuiasca atent cu pediatrul atunci cand vine vorba despre schema de diversificare a bebelusului. De cele mai multe ori, problemele celor mici pornesc de la dieta deficitara sau necorespunzatoare varstei. De asemenea, in functie de ritmul de evolutie al celui mic, acesta poate primi o schema de diversificare a dietei usor diferita de cea a altor copii, fiindca fiecare bebelus are nevoile sale specifice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here