Exact ca in… burtica mamei

Imagine de predvopredvo de la Pixabay

Venirea pe lume a unui bebelus poate fi foarte usor asemanata, cu o trezire brusca, intr-un mediu nou, atat de necunoscut si diferit, cel putin pentru el, care, timp de noua luni, a trait in burtica mamei, intr-un spatiu cald, sigur si confortabil. Pentru ca micutul tau se simta in continuare confortabil, te vom invata cateva trucuri prin care il poti ajuta sa se simta exact ca in burtica mamei.

INFASATUL

Chiar daca nu mai este la moda sa-ti infesi copilul, in primele zile de viata aceasta metoda s-ar putea sa fie benefica pentru ca bebelusul sa capete incredere si sa se simta mai in siguranta in aceasta noua lume, cu care abia incepe sa faca cunostinta. Daca iti vei infasa micutul ca pe o sarmaluta, acest lucru ii va satisface nevoia de spatiu stramt si calduros cu care s-a obisnuit timp de noua luni cat l-ai purtat in burtica. Infasatul, sunt de parere unii specialistii, controleaza micsarile membrelor, miscari reflexe care pot aduce dupa ele plansete. Din cauza faptului ca micutul nu-si poate coordona inca miscarile membrelor, el ar putea sa se loveasca de marginile patutului sau de orice ii sta in cale, sau pur si simplu se sperie de propriile manute si picioruse. Insa, daca te gandesti sa-l infesi pe timpul noptii, indicat ar fi sa nu-l imbraci prea gros, sa nu se  supraincalzeascam in plus, transpiratia ii poate provoca iritatii.

SI ACUM… PE BURTICA!

Asa cum spuneam, aceasta lume poate fi destul de neprietenoasa pentru cel mic, iar momentele de iritabilitate, plansete sau scancete nu vor fi rare. Probabil ca, din doua in doua ore, vei fi trezita de plansetul micutului, care mereu va avea ceva de „comentat”: ba ii e foame, ba vrea sa fie schimbat, ba il doare burtica sau, pur si simplu, are nevoie de atentie din partea ta. Daca il vei aseza pentru cateva minute pe burtica sau intr-o parte, bineinteles, sub atenta ta supraveghere, cel mic se va linisti si poate chiar va atipi, asa cum o facea atunci cand traia regeste in burtica mamei.

Daca il vei mangaia, il vei alinta si ii vei vorbi, se va simti si mai bine. Cu toate acestea, nu-l aseza niciodata in patut, pentru somn, decat pe spate, pentru a evita orice fel de accident nedorit.

LEGANATUL

Nou-nascutii sunt asemenea marinarilor care, dupa noua luni de calatorie pe mare, acosteaza pe tarm. A sta linistiti intr-un patut moale, care nu se misca deloc, ar putea sa le displaca. De aceea, o miscare ritmica si linistita, cum este leganatul unui carut, ar putea avea un efect hipnotic asupra lor. Asadar, nu te sfii sa-ti asezi micutul, inca de la bun inceput, intr-un leagan electric sau un patut-balansoar. De asemenea, o plimbare cu masina sau o iesire in parc cu carutul pot fi de mare efect pentru cel mic. Se pare totusi ca metoda cea mai buna prin care bebelusul se poate simti confortabil si in siguranta este sa-l plimbi cu tine in marsupiu. Astfel, te va simti mereu alaturi de el, iti va auzi vocea si bataile inimii, asa cum obisnuia sa o faca in timpul vietii intrauterine.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here