Esti obosita? Iata cel mai sanatos sfat pentru o mama de bebelus!

Stiu ca esti obosita! Si ca a ajuns ca cea mai puternica dorinta a ta sa fie… inca o ora de somn. Dar cum sa dormi, daca puiul tau se trezeste din doua in doua ore (uneori din ora in ora!) pentru a manca, pentru a fi schimbat, pentru a fi tinut in brate si mangaiat, pentru a fi plimbat si leganat. Cand sa mai dormi, te intrebi? Mamele „experimentate” stiu insa raspunsul!

S-a adunat un munte de haine de spalat in baie, pentru ca nu mai e loc in cosul cu haine murdare, si parca toate lucrurile prin casa sunt mai imprastiate ca oricand, si frigiderul e cam gol si ar trebui sa ajungi cumva, candva si pe la cumparaturi. Si cate si mai cate sunt de facut. Iar tu esti cam stresata. Si obosita… atat de obosita, incat nu stii de ce sa te apuci mai intai?

Citeste si: Recuperarea de dupa nastere: lucruri despre care prea putini vorbesc

Iata cel mai sanatos sfat pe care o mama (care a trecut prin toate aceste lucruri!) ti-l poate da: Dormi, atunci cand doarme bebelusul tau!

Sunt convinsa ca ai auzit de nenumarate ori sa ti se spuna sa dormi, atunci cand minunea ta adoarme, dar sa vezi ca citesti despre asta si aici… 🙂

Si iti scriu pentru ca a functionat in cazul mai multor mame si pentru ca exista si studiu (detalii despre studiu vezi pe www.unmc.ru) care a aratat ca, din punct de vedere biologic, mamele si bebelusii care sunt alaptati, sunt cumva conectati atat emotional, cat si din punct de vedere hormonal.

Acest lucru l-a explicat Dr. James McKenna, profesor de antropologie biologica din cadrul unui laborator care cerceteaza comportamentul din timpul somnului, dar si legatura dintre mama si copil. Rezultatele cercetarilor sale au aratat ca actul de alaptare in sine ii “programeaza” pe ambii participanti (atat pe mama, cat si bebelus), sa se relaxeze, sa se linisteasca si…exact! Sa adoarma impreuna!

As spune ca Mama natura stie foarte bine ce face! Are grija ca o mama sa nu se extenueze si sa se poata recupera dupa nastere, cat mai repede, cat mai usor. Astfel incat sa poata ingriji copilul, fara a se neglija pe sine.

Citeste si: Cum afli daca suferi de depresie postnatala?

Si datorita acestei “programari” biologice, reprizele scurte de somn sau acel somn “intrerupt” de care are parte mama, poate fi suficient si odihnitor cat sa o ajute sa-si ingrijeasca bebelusul.

Acestea fiind scrise… Draga mama, dormi, atunci cand doarme bebelusul tau!

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Sfaturi pentru un co-sleeping in siguranta

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here