Efectele uimitoare ale contactului vizual dintre parinte si nou-nascut

Apropierea de nou-nascut, prin schimbul de priviri gingase dintre mama si puiul sau, creeaza o anumita conexiune puternica si fascinanta, mai mut decat ne-am putea imagina. Din punctul de vedere al oamenilor de stiinta, atunci cand exista un schimb de priviri intre tine si bebelus, se creeaza o sincronizare in mintea fiecaruia dintre voi. Atat tu, cat si bebelusul tau stiti ca va doriti sa comunicati unul cu celalalt. Cu cat mai mult vei privi nou-nascutul, cu atat mai mult isi va dori sa raspunda conexiunii create intre voi.

Cativa cercetatori atat de la Universitatea Cambridge, cat si de la Universitatea din Singapore au aflat ca mentinerea contactului vizual dintre bebelus si parinte provoaca, in ambele parti ale creierului anumite „artificii” care se transforma in sincronizari, scrie Motherly.

Se pare ca sincronizarea mentala poate deveni primul pas catre comunicarea ulterioara dintre parinte si copil. Cu ajutorul electroencefalografului (EEG), un aparat de masurare a activitatii cerebrale, au fost observati 36 de nou-nascuti in varsta de opt luni. Apoi, bebelusii au putut viziona mici filmulete cu adulti care cantau. Unele dintre video-uri prezentau imagini in care adultii cantau si se uitau drept, in fata camerei, in timp ce alte filmulete ii prezentau pe adulti uitandu-se fie de la departare la bebelusi, fie intr-o alta pozitie decat cea dreapta.

Citeste si Draga mamica, felul in care iti tii bebelusul in brate spune multe despre tine

In cel de-al doilea experiment, in timp ce adultilor si nou-nascutilor le-au fost masurate activitatea cerebrala prin EEG, intre acestia se formase deja o sincronizare cand a venit momentul contactului vizual. Cu atat mai mult, oamenii de stiinta cred ca, odata ce privirile s-au intalnit si s-au mentinut, bebelusii tind sa devina mai motivati in a incepe sa vocalizeze (dezvoltarea limbajului).

„Cand parintele si bebelusul se uita unul la celalalt, ei transmit unul altuia acest semnal ca intentioneaza sa comunice impreuna”, explica omul de stiinta, Victoria Leong, de la Universitatea Cambridge.

Pentru a putea masura intentia bebelusului de a comunica, autorii studiului au masurat cate „vocalizari” ale bebelusilor au aparut in timpul experimentului. Asa cum au prezis, nou-nascutii au depus un efort mai mare de a comunica prin numarul de vocalizari atunci cand exista un contact vizual cu adultul, potrivit site-ului Universitatii Cambridge.

„Nu stim exact ce cauzeaza sincronizarea activitatii cerebrale si nu, nu vorbim despre telepatie. Acest studiu doreste sa investigheze daca bebelusul isi poate sincroniza <<mintea>> cu o alta persoana din jurul sau, la fel cum fac adultii”, precizeaza dr. Sam Wass, unul dintre autorii studiului.

Citeste si 25 de pasi micuti pentru o conexiune stransa cu bebelusul tau

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here