De ce plange bebelusul cand ii faci baie?

Unii bebelusi adora sa li se faca baita, ii observi cum li se lumineaza fata, cum incep sa dea fericiti din manute si picioruse, incep sa gangureasca, altii savureaza cu adevarat sedintele de baie intr-atat incat adorm in cadita, in timp ce pentru altii baita e un chin. Dar de ce plange bebelusul cand ii faci baie?

Citeste si: Cele mai utile sfaturi despre baita bebelusului!

Frica de baie la bebelusi, intalnita chiar si la toddleri, este oarecum fireasca. Copiii simt ca nu detin controlul, simt schimbarea de temperatura si se nelinstesc. Senzatia de plutire sau invaluire a apei le aduce o stare de anxietate. Si cand un copil nu intelege ce i se intampla sau nu ii place senzatia pe care o simte, va incepe sa planga.

Bebelusului sau toddler-ului ii poate fi frica si de sunetul pe care-l produce apa care curge la robinet sau senzatia de alunecare pe care o simte la spate (in cazul bebelusului) sau sub picioare (in cazul toddlerilor), scrie raisingchildren.com.au.

Deseori problema este faptul ca nu ii place copilului cand i se spala parul, ca ii poate intra sampon in ochi, si astfel asociaza toata sedinta de baie cu acel moment ,,groaznic” care presupune spalatul parului. Copilului nu-i place senzatia cand ii intra apa in urechiuse sau in nasuc, cand simte picaturi care se preling pe fata sau gat.

Citeste si: Masajul bebelusului in prima luna

Cum iti poti ajuta bebelusul sa depaseasca frica de baita?

  • Asigura-te ca temperatura apei este apropiata de temperatura corpului lui.
  • Mentine contactul vizual. Priveste-l bland, fii increzatoare, zambeste-i des.
  • Vorbeste-i, povesteste-i despre ce ii faci, ce pasi urmeaza, ce o sa simta, chiar daca ai impresia ca nu iti intelege cuvintele, bebelusul iti va intelege tonul vocii, vibratiile de siguranta pe care le va emite glasul tau.
  • Tine o manuta sub spatele lui sau daca sta confortabil in cadita, pe un suport de burete special pentru corpul lui, atunci pune-i mana ta pe pieptul lui, in timp ce cu cealalta il speli incet.
  • Dupa ce bebelusul tau va invata sa stea in sezut, poti folosi si jucarii pentru cadita, pe care sa le urmareasca sau cu care sa se joace in apa.
  • Poti incerca sa faceti baie impreuna, in timp ce il tii pe bratele tale, dar asigura-te ca ai toate cele necesare langa tine, ca poti tine bebelusul, sa nu exista niciun pericol sau ca mai exista un adult in apropiere.

Atentie! Nu lasa niciodata un bebelus sau toddler nesupravegheat in cada/cadita.

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: 12 idei de a te conecta cu bebelusul tau

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here