De ce nu vorbeste copilul?

Foto: Baby Discovery Box

Parintii sunt cei care stiu sau pot observa cel mai repede sau mai usor atunci cand este vorba despre dezvoltarea bebelusului. Daca observi o intarziere a vorbirii la copilul tau, esti ingrijorat ca nu se dezvolta la fel ca ceilalti sau suspectezi ca ar avea o tulburare de comunicare, atunci ar fi indicat sa discuti cu pediatrul, care dupa consult te-ar putea indruma catre un specialist in vorbire si limbaj. Afla aici de ce nu vorbeste copilul si la ce semne sa fii atent!

In primul rand, fiecare copil e diferit. Este important sa se tina cont de faptul ca deseori baietii au tendinta sa inceapa sa vorbeasca mai tarziu decat fetele (daca este vorba despre gemeni si la ei se observa o intarziere a vorbirii), dar si de istoricul medical (prematuritate la nastere, cineva din familie are tulburari de comunicare etc).

Citeste si: Primele cuvinte rostite de copil

Iata care sunt principalele semne pe care ar trebui sa le urmaresti, daca observi o intarziere a vorbirii la copilul tau:

6-12 luni

Bebelusul nu scoate sunete (“a”, “e”, “o” ), nu rosteste silabe (“ma-ma”, “ta-ta”, “ba-ba” etc), evita contactul vizual cu mama sau cu alti adulti care sunt in preajma, nu gangureste pana la varsta de 9 luni si nu raspunde (nu intoarce privirea spere tine) atunci cand ii rostesti numele, scrie babycenter.com.

Citeste si: Cum sa-ti ajuti copilul sa invete sa vorbeasca?

13-18 luni

Copilul nu-ti arata cu degetul lucruri sau obiecte care l-ar interesa, nu rosteste cuvinte sau macar 5-6 cuvinte pana la varsta de 18 luni sau pierde anumite abilitati de vorbire pe care le-a avut pana atunci.

19-24 luni

Pana la varsta de 2 ani, copilul nu arata care sunt partile corpului (manutele, capul, piciorusele, ochii, nasul etc), nu poate indeplini simple instructiuni sau nu intelege cuvintele/instructiunile simple pe care i le spui etc.

2-3 ani

Copilul inca nu a inceput sa foloseasca propozitii simple din cel putin 2 cuvinte, nu poate sa urmeze simple instructiuni, vorbeste incoerent sau are dificultati reale de a intelege ce ii spui, se balbaie frecvent/constant (desi balbaiala din cand in cand, este o etapa destul de normala, care nu dureaza mai mult de 6 luni si deobicei inceteaza pana la varsta de 4 ani, sustin specialistii).

Exista mai multe cauze ale vorbirii si intarzierii dezvoltarii limbajului la copii: frenul sublingual scurt, unele afectiuni orale, probleme de auz, are intarzieri motor-orale, tulburari de spectru autist etc.

Citeste si: Cum stimulam inteligenta unui bebelus si de la ce varsta incepem?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here