Cresterea gemenilor: adapteaza-te nevoilor fiecaruia

Imagine de badelcap de la Pixabay

Par la fel, dar totusi sunt altfel. Par identici, dar pot fi atat de diferiti. Atunci cand vorbim despre gemeni si despre cresterea acestora, cei mai multi dintre specialisti ofera urmatorul sfat: incurajeaza individualitatea si adapteaza-te nevoilor fiecaruia dintre copii.

Ii tratezi la fel atunci cand este vorba despre reguli, despre comportament, despre nevoile primare, dar vei vedea ca va trebui in scurt timp sa-ti adaptezi stilul de parenting la nevoile individuale ale fiecaruia. Pe scurt, vei vedea cum ceea ce merge la unul nu functioneaza deloc la celalalt.

Poate cea mai mare problema cu care te confrunti cand cresti gemeni – in afara de faptul ca trebuie sa ai grija de doi copii de aceeasi varsta in acelasi timp – este sa echilibrezi asemanarile si diferentele dintre ei pentru a te asigura ca fiecare are sansa sa decina un individ unic”, potrivit Dr. A.J.R.Waterston (“Mama si copilul. Ghid de crestere a copilului mic”).

De la diferente subtile, la diferente evidente. Or fi gemeni, dar mananca diferit, iau in greutate diferit, unul se trezeste mai devreme, altul mai tarziu, unul este mai agitat, altul mai linistit, unul vrea mai mult in brate, in timp ce celalalt se simte confortabil in patut, unul prefera zgomotele albe, altul nu prea etc. Sunt diferiti, au personalitati diferite, nevoi diferite. Mai in gluma sau mai in serios, dar diferiti sunt si la continutul pe care-l lasa in scutece si trebuie acceptati ca atare.

Pentru cresterea si dezvoltarea gemenilor este esential sa incurajezi interesele si talentele individuale ale fiecaruia.

Pe cat posibil, acorda-le timp fiecaruia in parte. Incearca sa petreci zilnic macar cateva minute singura cu fiecare din ei si fii prezent suta la suta, indiferent ca este vorba despre o simpla discutie sau o activitate in doi.

Diferiti, dar mereu impreuna. Incurajeaza-i sa se bucure fiecare de micile realizari ale celuilalt (astfel isi vor accepta mai repede calitatile si diferentele distinctive, se va dezvolta respectul reciproc).

Citeste si: Iata care sunt cele mai interesante curiozitati despre gemeni

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here