Copilul nu ia in greutate: care sunt cauzele?

Exista mai multe motive din cauza carora copilul se poate confrunta cu incapacitatea de a lua in greutate. Iata care sunt cauzele.

Nu i se ofera suficienta mancare

Uneori parintii nu-si dau seama ca bebelusul nu primeste cantitatea de mancare de care are nevoie, masoara gresit formula oferita, se confrunta cu anumite probleme de alaptare, diversificarea este facuta incorect sau mult prea devreme etc. Si astfel bebelusul ajunge sa primeasca o cantitate insuficienta de calorii sau nutrienti.
Nu putine sunt cazurile in care parintii nu observa semnele de „foame” pe care le arata bebelusul sau considera ca oferindu-i acestuia mai putina mancare isi ajuta copilul sa nu fie „gras”.

Copilul mananca prea putin

Deseori parintii care au bebelusi prematuri se confrunta cu aceasta problema: copilul mananca mult prea putin. Sau in cazul copiilor cu anumite deficiente, cu intarzieri de dezvoltare, cu autism (uneori refuza sa manance produse alimentare cu o anumita textura sau cu un anumit gust) etc.

Citeste si: Bebelusul regurgiteaza, ce este de facut?

Are probleme cu sistemul digestiv

De exemplu, copilul are reflux gastro-intestinal, diaree cronica, fibroza chistica, probleme cronice cu ficatul, boala celiaca etc.
In cazul refluxului gastro-intestinal esofagul poate fi atat de iritat incat ii provoca nu doar disconfort, ci dureri serioase copilului. Iar in cazul episoadelor dese de diaree organismul copilului se va confrunta clar cu problema retinerii caloriilor.
Copilul poate manca suficient de mult, dar in cazul afectiunilor cronice ale ficatului, bolii celiace sau fibrozei chistice, corpul lui poate intampina dificultati de a absorbi nutrientii.
Atentie! Si anumite boli imune pot agrava capacitatea copilului de a lua in greutate.

Intoleranta alimentara

Inseamna ca organismul este mai sensibil in cazul anumitor produse alimentare (intoleranta alimentara este diferita de alergia alimentara!). Una dintre cele mai cunoscute este intoleranta la proteina animala din lapte, cu care se confrunta tot mai multi copii.

Alte cauze:

– infectiile urinare si existenta parazitilor intestinali,
– afectiuni ale metabolismului,
– frenul lingual,
– anumite probleme cardiace, afectiuni ale plamanilor sau ale sistemului endocrin.

S-ar putea sa te intereseze si: Regurgiteaza sau vomita?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here