Colicile bebelusului, cosmarul primelor luni?

Photo by Anna Shvets from Pexels

Atunci cand vine pe lume bebelusul este foarte sensibil la influenta factorilor externi, ce pot provoca anumite disfunctii. Sistemul lor imunitar se dezvolta mai ales printr-o alimentatie corespunzatoare. In ultima vreme, pe langa alimentele esentiale, medicii pediatri recomanda cu incredere probioticele, caci acestea joaca un rol important in mentinerea sanatatii organismului. Dar sa le luam treptat, colicile bebelusului chiar reprezinta cosmarul primelor luni pentru proaspetii parinti?

Studile au demonstrat ca 70% din capacitatea imunitara a organismului este localizata la nivelul intestinului. La nastere, sistemul imunitar al bebelusului este imatur, el dezvoltandu-se treptat, in decursul primului an de viata, sub influenta mai multor factori. Laptele matern este cea mai sigura sursa de sanatate, caci ii ofera micutului toti nutrientii de care are nevoie pentru o dezvoltare optima pe toate planurile (fizic si mental). Datorita anticorpilor pe care ii contine, laptele matern contribuie la formarea florei intestinale, capabila sa-l apere de infectii. Insa, echilibrul microflorei intestinale poate fi perturbat cu usurinta de numerosi factori, in special de antibiotice si de o alimentatie inadecvata si, odata aparute dezechilibre, se reface destul de greu. Specialistii sunt de parere ca, in mod natural, flora intestinala are nevoie de aproximativ 6 luni pentru a se reface in urma unui tratament de o saptamana cu antibiotice. Datorita administrarii frecvente de antibiotice si vaccinuri, flora intestinala a copiilor este afectata, ceea de duce adesea la tulburari digestive.

Colicile bebelusului, cosmarul primelor luni?

Colicile abdominale reprezinta cea mai frecventa tulburare intestinala cu care se confrunta bebelusii in primele luni de viata. Statisticile au aratat ca aproximativ unul din trei copii sufera de colici. Deoarece tubul lor digestiv contine o cantitate nesemnificativa de enzime si sucuri gastrice, proteinele din lapte sunt greu de digerat, ceea ce produce gaze si implicit o stare de disconfort bebelusilor.

Asadar, colicile nu sunt influentate prea mult de alimentatia mamei, asa cum s-a crezut vreme indelungata, ci de procesul de adaptare la viata extrauterina. In general, colicile se manifesta dupa ce-a de-a doua saptamana de viata si se prelungesc pana in luna a patra, cand dispar pe nesimtite, asa cum au si aparut. Colicile se manifesta ca o durere abdominala acuta cu caracter de crampa, care dureaza, de regula, 10-20 de minute, dar se repeta de cate ori pe parcursul unei zile, iar bebelusul plange viguros, fara a putea fi consolat. Se crede ca aceste manifestari apar la copiii sanatosi, bine hraniti, dezvoltati normal, a caror greutate este in limite normale.

O buna solutie in lupta cu aceste colici abdominale este masajul acesta special despre care am scris aici.

Exista si unele remedii pentru colicile abdominale la bebelusi, gasesti mai multe aici.

Bebelusul fupa 6 luni? Mizeaza pe probiotice!

Specialistii sunt de parere ca prin administrarea de probiotice se echilibreaza flora intestinala si se reduc semnificativ simptomele colicilor. Incepand cu varsta de 6 luni, odata cu diversificarea, copilul este mai expus actiunii factorilor din mediul extern. De aceea, unii pediatri recomadna administrarea de probiotice, deoarece riscul aparitiei tulburarilor intestinale (diaree, constipatie, balonare, malabsorbtie), al alergiilor si chiar al astmului se reduce semnificativ.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here