Ciocolata in alimentatia bebelusului: ce tip de ciocolata, cat si cand poate gusta? 

Specialistii in domeniu recomanda evitarea consumului de ciocolata in primii doi ani de viata ai micutului, iar dupa aceasta varsta tipul de ciocolata ar trebui sa fie cea mai amaruie.

O ciocolata de calitate nu trebuie sa aiba ulei de palmier industrial adaugat si, daca se poate, sa contina cat mai putin zahar. De asemenea, ciocolata nu este recomandata bebelusilor care sufera de Sindromul colonului iritabil sau reflux gastroesofagian. Exista si o reteta sanatoasa de „ciocolata” preparata acasa (din roscove).

Recomandarea specialistilor este de a astepta macar pana la 2 ani pana la a-i face cunostinta cu ciocolata. Sistemul digestiv al copilului tau, pana la aceasta varsta s-ar putea sa nu fie dezvoltat suficient. Ciocolata contine cafeina si teobromina, un compus organic care se gaseste in boabele de cacao si de cafea si care are efecte asemanatoare cofeinei, fiind totodata si un stimulent pentru lipsa de energie.

In cazul adultilor, consumul responsabilt de ciocolata poate aduce si beneficii asupra organismului, si anume:

  • Sprijina functionarea memoriei, dar si alte abilitati cognitive
  • Ajuta circulatia sangelui. Ciocolata previne riscul de a face cheaguri de sange
  • Reduce deteriorarea celulelor organismului. Ciocolata este bogata in antioxidanti, ajutand la functionarea celulelor si la minimizarea riscului de deteriorare a acestora
  • Poate schimba modul in care te simti. Ciocolata stimuleaza productia de endorfine, cele care au legatura cu bunastarea ta
  • Reduce nivelul colesterolului „rau”.
  • Este antidiareica si poate reduce tusea persistenta

Citeste si Ce este autodiversificarea?

„Ideal este sa-i dam copilului ciocolata cat mai tarziu. De obicei, daca este primul copil, acesta descopera ciocolata in jurul varstei de 3 ani, iar dupa ce o descopera nu o mai lasa. Daca sunt deja mai multi copii in familie, de la 1 an deja stie ce este. Totusi, ciocolata ar trebui introdusa in alimentatia copilului cat mai tarziu cu putinta si sa fie cat mai putin chimizata – fara arome de capsuni, fara creme. O patratica de ciocolata pe zi, daca vorbim de tablete mari de ciocolata. In cazul ciocolatelelor pentru copii, sub forma de baton, o jumatate pe zi este de ajuns”, explica dr. Simona Sicoe, medic primar pediatru, pentru Medlife.

Ciocolata (produsul obtinut din produse de cacao si zaharuri) contine minimum 35% substanta uscata totala de cacao si include minimum 18% unt de cacao si minimum 14% substanta uscata de cacao fara grasime, iar ciocolata cu lapte (produsul obtinut din produse din cacao, zaharuri si lapte sau derivati de lapte) are minimum 25% substanta uscata totala de cacao, minimum 14% substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau din frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte, minimum 2,5% substanta uscata de cacao fara grasime, minimum 3,5% grasime din lapte si minimum 25% grasime totala (unt de cacao si grasime din lapte), potrivit infocons.ro.

Ciocolata neagra este cunoscuta pentru beneficiile sale, pe cand alte tipuri de ciocolata sunt fie ceva mai mult procesate, fie contin prea mult zahar. Ciocolata neagra are mai putin zahar decat ciocolata cu lapte, dar poate nu fiecarui copil ii va placea gustul amarui. Moderatia este cuvantul-cheie cand vine vorba despre ciocolata cu lapte, dar totodata acest tip de produs contine mai mult zahar, scrie Heath Line.

 Stiai ca… patru patratele de ciocolata sunt mai putin daunatoare daca se mananca cat de curand posibil, cum ar fi in zece minute, decat daca le-ar manca, pe rand, o data la o jumatate de ora pana la doua ore. De asemenea, poti da copilului o bucatica de branza, dupa dulcele consumat, pentru a se neutraliza zaharul din cavitatea bucala, scrie Baby Centre.

Atentie!

  • Recomandarea este sa anunti medicul specialist in cazul in care apare orice fel de reactie, in urma consumului de ciocolata, chiar si in cantitate mica.
  • Sunt strict interzise in primul an de viata al bebelusului mierea, albusul de ou, carnea de porc, nucile, alunele, fisticul, fructele cu seminte mici, cum ar fi capsunile, zmeura etc., ciocolata, produsele cu cafeina, alimentele grase, prajelile, bauturile racoritoare din comert, alimentele cu conservanti si coloranti, margarina si branza topita, potrivit Catena.

Citeste si Iata cele mai bune alimente pentru autodiversificarea bebelusului

  • Chiar daca ciocolata in sine nu se afla pe lista celor mai comune alimente alergene, anumite ingrediente pe care le contine ciocolata pot fi potential alergene. Cele mai comune alimente cu potential alergen sunt laptele, ouale, pestele, nucile, alunele, boabele de soia etc.
  • „Nu alegeti ciocolata speciala pentru copii – acestea au cel mai mult zahar. Alegeti una de calitate care sa nu aiba ulei de palmier industrial adaugat si limitati cantitatea”, explica dr. Iulia Balint, medic pediatru pentru Ce se intampla, doctore?.
  • Principalele aspecte negative ale ciocolatei sunt continutul de zahar si de cafeina. Consumul de ciocolata cu lapte, ca bautura, poate creste riscului copilului de a acumula kilograme in plus sau de a deveni obez, scrie Mom Junction.
  • Copilul poate fi alergic la anumite ingrediente ale ciocolatei, iar simptomele sunt asemanatoare celorlalte alergii, si anume stari de greata, de voma, dureri de stomac, letargie, urticarie, umflarea fetei etc.
  • Se va urmari eticheta produselor din ciocolata sau a ciocolatei insasi pentru a se evita urmatorii coloranti, si anume: E110: galben portocaliuE104: galben de chinolinaE122: CarmoizinaE129: Rosu alluraE102: TartrazinaE124: rosu ponceau, scrie infocons.ro.
  • Inainte de a-i da micutului tau ciocolata, recomandarea este sa ceri parerea medicului pediatru! 

Cand nu are voie sa manance ciocolata copilul de peste 2 ani?

  • Chiar si o cantitate mica de ciocolata poate da peste cap somnul copilului, iar recomandarea ar fi ca micutul sa manance ciocolata cu cateva ore inainte de somn,
  • Cand sufera de Sindromul colonului iritabil,
  • Cand sufera de reflux gastroesofagian.

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here