Ce este perla de lapte si de ce apare atunci cand alaptezi?

Poate ai observat la nivelul mamelonului o perla de lapte mica alba si dureroasa. Ei bine, se prea poate ca acel canal mamar prin care se transporta laptele sa se fi blocat si, astfel, sa-ti apara ca o basica sub care se afla o cantitate mica de lapte. Vezi in materialul urmator ce presupune aceasta problema si cum ii poti da de capat.

Durerea in timpul alaptarii le ingrijoreaza pe anumite mamici, nu doar imediat dupa ce au nascut, ci si in primele doua saptamani sau chiar la o luna dupa nastere. Nu este doar durerea fizica, cat si distragerea atentiei de la anumite lucruri pe care obisnuiai sa le faci, ingreunandu-ti somnul linistit sau chiar starea de spirit.

Cum se creeaza perla de lapte in zona areolei mamare?

Glandele mamare sunt divizate in „segmente”, iar prin canale se transporta laptele din fiecare „segment” catre mamelon. In general, secretia glandelor mamare este declansata de mai multi stimuli hormonali reprezentati, in mare masura, de prolactina, estrogeni si progesteroni, potrivit Romedic.

Asadar, ti se poate bloca canalul prin care se transporta laptele atunci cand oricare dintre aceste „segmente” nu se scurg corect in timpul alaptarii. Te poti confrunta cu aceasta problema atunci cand sugarul sufera de anchiloglosie, denumita si „fren lingual scurt”. In acest caz, bebelusul nu apuca suficient san in cavitatea bucala pentru a se hrani cat mai mult, ci cumva superficial, potrivit Organizatiei Caritabile „National Childbirth Trust” din Marea Britanie (presc. NCT).

Dar acesta nu este singurul motiv pentru care canalul cu lapte se poate bloca. De exemplu, obisnuiesti sa porti un tip de sutien care este prea stramt pentru pieptul tau sau obisnuiesti sa porti o centura de siguranta peste pieptul tau un interval prea mare de timp sau chiar ai o pozitie nepotrivita in timpul somnului.

Citeste si Bebelusul meu alaptat ma musca! Ce pot sa fac?

Perla de lapte inseamna ca „porii mamelonului sunt blocati” sau ca „exista o cantitate mica de lapte sub piele”. Poti observa un fel de basica sau o portiune de piele ridicata sub care se afla putin lapte mamar. Perla de lapte arata, de obicei, ca o basica de culoare alba, transparenta sau usor galbuie in zona mamelonului (sfarcului). De altfel, perla de lapte poate fi destul de dureroasa in timp ce alaptezi si poate persista de la cateva zile pana la cateva saptamani, potrivit Kelly Mom.

Canalul se poate bloca atunci cand exista obstructii interioare, cum ar fi o mica cantitate de lapte uscata ori semi-solidificata ca obstacol in calea canalului galactofor. O dieta saraca in grasimi saturate poate ajuta la prevenirea recidivarii (revenirii) obstructiilor interioare, sustin unii specialisti. Este important sa tratezi perla de lapte cat mai curand posibil deoarece poate duce la aparitia mastitei, la inflamarea sanilor.

Care sunt simptomele perlei de lapte?

Simti, atunci cand pui mana in jurul mamelonului, ceva umflat, ca o basica, potrivit Mom Junction.

Trebuie sa mergi neaparat la medic atunci cand simptomele par sa se inrautateasca, si anume:

  • Basica continua sa creasca, ca marime, si sa fie mai dureroasa;
  • Un lichid usor galbui iese din mamelon;
  • Fluxul de lapte mamar fie scade, fie nu se mai produce;
  • Zona areolei este rosiatica sau se pot produce sangerari atunci cand alaptezi;
  • Simti o senzatie de arsura in timpul productiei de lapte mamar etc.

Cum se trateaza perla de lapte?

Specialistii in alaptare recomanda sa nu iei masuri atunci cand basica sanilor nu este dureroasa. Daca perla de lapte este dureroasa atunci cand alaptezi, doctorul te poate ajuta in aceasta privinta:

  • fie prin presarea usoara in zona basicii pentru a se elimina lichidul, urmand sa-ti puna imediat ser fiziologic sau o solutie antiseptica la recomandarea farmacistului/medicului pentru a preveni inmultirea microbilor cauzata de spargerea basicii;
  • fie prin spargerea basicii cu un ac steril (Atentie: aceasta procedura se va efectua doar de catre specialist!)
  • In urma spargerii basicii, doctorul iti poate prescrie tratament antiinflamator (sigur chiar si atunci cand alaptezi). In cele mai multe cazuri, tratamentul medicamentos nu va fi necesar pentru perla de lapte.

Citeste si Cum sa cresti productia de lapte matern?

Remedii naturale pentru prevenirea si controlul basicilor in zona mamelonului

Atunci cand basica nu este dureroasa, poti avea in vedere si remediile naturale care sa te ajute in combaterea acestei probleme, si anume:

  • Masare usoara in zona umflaturilor fie cu degetele (de exemplu, degetul inelar care nu pune atat de multa presiune), fie cu palmele, scrie The Bump.
  • Multora dintre femei le-a fost de ajutor o pozitie de alaptat diferita. De exemplu, atunci cand barbia bebelusului sta langa acel canal blocat, poate fi de ajutor.
  • Aplica un prosop/compresa rece in zona cu probleme, dupa ce ai alaptat.
  • Pauzele lungi intre alaptari pot duce la revenirea canalelor galactofore blocate.
  • Odihneste-te cat de mult poti.
  • Alapteaza chiar daca doare sau foloseste pompa de san, daca nu poti alapta.
  • Atunci cand tii prea mult sanii negoliti suficient de lapte, exista riscul ca laptele sa se ingroase si sa circule mai greu catre mamelon.
  • Poarta un sutien potrivit pieptului tau deoarece hainele sau sutienele mult prea stranse pe corp pot bloca canalul mamar.
  • Asigura-te ca bebelusul este intr-o pozitie de alaptat corespunzatoare.
  • Aplica ulei de masline. De exemplu, asaza putina vata in ulei de masline astfel incat sa se inmoaie, apoi aplic-o pe zona afectata sub sutien si ramane asa pe tot parcursul zilei. Basica se va inmuia si va fi mult mai usor de inlaturat.
  • Foloseste o compresa cu apa calda inainte de alaptare, deoarece apa calda permite pielii moarte sa fie inlaturata si, astfel, va permite din nou ca laptele sa circule.
  • Maseaza si alapteaza, mai intai, din zona afectata pentru ca acel canar mamar sa se deblocheze.
  • Nu uita sa eviti, pe cat posibil, frecarea in zona sanilor tai din cauza articolelor vestimentare sau sutienelor dintr-un material tare.

Citeste si Ginecologul raspunde: Mastita

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here