Candidoza bucala la bebelus: de ce apare si care sunt simptomele?

Ai observat ca bebelusul tau are pete albe in gurita, care par ca i-ar provoca durere? Atunci ar putea fi vorba despre candidoza bucala. Afla aici mai multe de ce apare si care sunt simptomele.

Citeste si: De ce este agitat sau plange un bebelus alaptat?

De ce apare candidoza bucala la bebelus?

Candidoza bucala este o infectie destul de des intalnita la bebelusi si este cauzata de anumite forme de ciuperci numite Candida albicans, iar aceasta este prezenta in mod normal in sistemul digestiv al tuturor, dar se poate instala infectia cu candida daca exista un dezechilibru: sistem imunitar slabit, mama sau bebelusul urmeaza anumite tratamente care distrug bacteriile “bune” (vezi cazul antibioticelor). Exista si cazuri in care bebelusul se infecteaza cu candidoza de la nivelul sfarcurilor mamei sau se transmite in timpul nasterii naturale etc.

Citeste si: Cele mai cautate intrebari si raspunsuri despre productia de lapte matern

Care sunt simptomele candidozei bucale la bebelus?

  • Pete albicioase pe limba, gingii, in interiorul obrajilor si pe cerul gurii.
  • Pete cremoase, care arata “ca branza de vaci” si care atunci cand incerci sa le indepartezi, nu se sterg sau nu dispar, ca in cazul reziduurilor de lapte).
  • Dificultate la inghitire
  • Stari de agitatie si iritabilitate, in special in timpul mesei
  • Bebelusul plange atunci cand este alaptat sau cand i se ofera suzeta sau biberonul. Aceste “pete” sunt dureroase si ii pot face alimentatia micutului mai mult decat inconfortabila, mai ales daca infectia cu candida este destul de raspandita.
  • Crapaturi la colturile guritei
  • Iritatia de scutec. In cazul unor bebelusi pot aparea bubite mici in zona genitala, pe picioruse sau in pliurile pielii, dar aproape niciodata pe fundulet.

Este important sa te adresezi medicului pediatru pentru a primi cele mai bune recomandari in cazul tratamentului candidozei bucale la bebelus. Nu uita sa mentionezi daca si tu ai dureri la nivelul sfarcurilor si daca trebuie sa urmezi si tu anumiti pasi pentru a evita efectul de ping-pong, de reinfectare cu Candida intre tine si bebelus.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Cele mai intalnite ingrijorari ale mamei care alapteaza. Cum le faci fata?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here