Cand va incepe bebelusul sa vorbeasca?

Esti o mamica fericita cu un bebelus frumos (Doamne, si cat de adorabil!) si esti dornica sa auzi cat mai curand vocea puiului drag? Afla aici cand va incepe bebelusul sa vorbeasca.

Citeste si: Limbajul corpului: decodifica ce-ti “spune” bebelusul!

Copilul invata sa vorbeasca in primii doi ani de viata. Specialistii sustin ca bebelusul incepe sa invete ,,regulile” limbajului folosit de catre adulti inca din perioada intrauterina.

La inceput va comunica prin plans, apoi va invata sa produca diverse sunete, precum ,,ooo”, ,,aaaa”, apoi il vei auzi cum va incepe sa gangureasca, iar in jurul varstei de 6 luni s-ar putea sa auzi silabe precum ,,ma-ma” sau ,,ta-ta”, pe la 12 luni te poate surprinde cu ,,apa”, atunci cand iti va cere sa bea, sau sa le spuna bunicilor ,,pa-pa”, in semn de la revedere.

Undeva intre 18 si 24 de luni pregateste-te sa auzi propozitii scurte de 2 pana la 4 cuvinte, iar cu timpul va fi din ce in ce mai capabil sa-ti descrie ce vede, ce aude, ce simte, ce crede sau ce-si doreste.

Iata pe scurt care sunt etapele dezvoltarii limbajului la copil:

Perioada intrauterina

Tot mai multi cercetatori considera ca procesul de intelegere si dezvoltare a limbajului la bebelus incepe inca din burtica. Initial, copilul se obisnuieste cu sunetul si ritmul inimii mamei, dupa care cu vibratiile simtite atunci cand mama vorbeste, iar spre final chiar si cu vocea ei. Specialistii au demonstrat ca la nastere bebelusul deja poate recunoaste vocea mamei, scrie Babycenter.com.

0-3 luni

Prima forma de comunicare este plansul, astfel puiul iti spune ca ii este foame, ca are nevoie de un scutec uscat, ca ii e somn, ca vrea sa fie luat in brate etc. Iar in scurt timp s-ar putea sa auzi si primele sunete, gangureli.

Citeste si: Primele cuvinte rostite de copil

4-6 luni

In aceasta perioada este posibil sa auzi din partea micutului diverse silabe, precum ,,ba-ba”, ,,da-da”, ,,ia-ia”, ,,ga-ga” etc. In jurul varstei de 6 luni s-ar putea sa te emotionezi la auzul silabelor ,,ma-ma” si ,,ta-ta”, doar ca bebelusul inca nu va asocia rostirea acestora cu o anumita persoana. Se considera ca abia in jurul varstei de 1 an bebelusul va zice mama, cand se va referi la mama.

7-12 luni

In aceasta etapa vei descoperi ca bebelusul va incepe sa imite tot mai multe silabe sau chiar cuvinte pe care le folositi voi frecvent, de aceea aveti grija ce cuvinte utilizati!

13-18 luni

Atunci cand spune ,,mama”, chiar la tine se refera! In aceasta perioada o sa te surprinda cu ,,da-mi”, atunci cand iti va cere ceva, cu ,,apa”, atunci cand ii este sete si tot asa.

19-24 luni

Vocabularul sau are in jur de 50 de cuvinte deja si cu cat se va apropia mai mult de varsta de doi ani vei auzi si propozitii simple din 2-4 cuvinte.

2-3 ani 

Vocabularul copilului se va dezvolta destul de mult in aceasta perioada, astfel ca pregateste-te sa auzi tot mai multe cuvinte din partea lui.

Citeste si: Dezvoltarea psiho-motorie a bebelusului in primul an de viata

Autor: Inga Stoian

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here