Cand o sa facem primii pasi? Etapele bebelusului, de la sezut pana la mersul singurel

Intre 4 si 15 luni, bebelusul tau invata cum sa se ridice si cum sa faca primii pasi. Aceasta perioada este una dintre cele mai frumoase din viata ta de parinte pentru ca iti vei da seama ca puiul tau se face mare. Este important sa-ti sustii copilul pe drumul primilor sai pasi, invatand impreuna prin jocuri si cuvinte de lauda.

Prin urmare, iata etapele prin care va trece micutul tau pana va invata sa mearga singurel, potrivit Parents.com:

Intre patru si sapte luni: Sederea in fundulet

Atunci cand bebelusul tau incepe sa se aseze, fara un alt ajutor din exterior, inseamna ca mobilitatea sa incepe sa se desfasoare. Pana atunci va avea nevoie de ajutorul tau. Ce puteti face atunci cand cel mic sta in sezut? Va puteti juca cu mingea, rotind-o inainte si inapoi. In acest fel, micutul tau isi va intari muschii sai micuti.

Citeste si 8 lucruri interesante despre mersul bebelusului

Intre sapte si zece luni: Mersul taras

Partea cea mai buna atunci cand bebelusul tau merge taras este ca isi va putea misca piciorusele si mainile in acelasi timp, ceea ce il vor ajuta, mai tarziu, cand va incepe sa mearga singur, fara ajutor.

Ca parinte, ajuta-l sa-si dezvolte aceste abilitati de miscare chiar si prin intreceri de la un capat al camerei la altul. Totodata va avea nevoie si de laude pentru eforturile depuse ale „micului sportiv”.

Opt luni: Rezemarea cu sprijinul tau sau al altui suport

La aceasta varsta, bebelusul tau va deveni mai curios, mai puternic si va incerca sa se ridice sprijinindu-se, de pilda, de un fotoliu, ori cu ajutorul mamei sau al tatalui. Ce puteti face in acest caz? Arata-i micutului cum sa-si indoaie genunchii atunci cand vrea sa se aseze in fundulet si cum sa se ridice inapoi pe picioruse, chiar si cu ajutorul fotoliului. Aceste lucruri il vor ajuta sa aiba caderi atenuante atunci cand va veni momentul sa mearga singurel.

Intre opt si noua luni: primii pasi, dar cu ajutorul tau

Odata ce a invatat cum sa-si mentina balansul atunci cand se ridica, ajuta-l sa faca primii pasi, dar cu sprijinul tau. Acest ajutor venit din partea ta ii va da un plus de incredere. Tot ce puteti face este sa exersati, exersati si iarasi exersati! Cu cat bebelusul tau va invata sa stea in picioare si sa-si mentina echilibrul, cu atat mai mult va fi pregatit pentru urmatoarea etapa din viata sa.

Citeste si Dezvoltarea psiho-motorie a bebelusului in primul an de viata

Intre opt si noua luni: mersul propriu-zis, dar folosindu-se de obiectele din jur

Micutul tau se va folosi de pereti si de mobilier pentru a se orienta in jurul sau. Cu cat copilul va explora tot ce e in jur, asigura-te ca este un mediu sigur pentru el, in special cand vine vorba despre mobilierul locuintei. In acest caz, incurajeaza-ti bebelusul sa vina spre tine fara sa se sprijine de pereti sau fotoliu.

Intre noua si 12 luni: Statul pe picioruse fara ajutorul tau

Echilibrul este cuvantul-cheie al mersului. Daca micutul tau va incerca sa stea pe piciorusele sale si sa se balanseze pret de cateva secunde, isi va da seama ca va putea sa faca primul pas si fara ajutor. Iata un joc interesant: asezati-va impreuna pe podea, iar apoi ajuta-l sa se ridice. Numara cat timp poate sta pe propriile picioruse, chiar daca ulterior va cadea. Ofera-i cuvinte de lauda pentru eforturile depuse. Le merita!

Intre noua si 12 luni: primii pasi singurel

In acest caz, incurajeaza-l, incurajeaza-l si iar incurajeaza-l! Primii pasi pe care ii va face fara ajutorul tau va insemna atat pentru tine, cat si pentru copil cea mai frumoasa si mare provocare a vietii. Ce poti face, ca parinte, este sa incerci sa-l ghidezi pe micut astfel incat sa se balanseze, intr-un mod echilibrat, tot timpul cat va face primii pasi.

Intre 12 si 15 luni: deja este copil mare!

In aceasta perioada, copilul va explora tot ce este in jurul sau, fara ajutorul tau sau al obiectelor din jur. Nu uita ca sunt si bebelusi care prefera mai mult mersul taras pana cand incep sa mearga regulat. In acest caz, incurajeaza mersul copilului tau cat de mult posibil. De asemenea, pune-l in pozitii care prevad ridicarea in picioare si mersul decat sa-l pui mereu in pozitie de sezut.

Academia Americana de Pediatrie (AAP) nu recomanda folosirea premergatoarelor. Nu doar ca aceste aparate incetinesc dezvoltarea mersului copilului, dar pot fi si periculoase. De exemplu, Canada a interzis vanzarea premergatoarelor, iar AAP recomanda celorlalte state din America sa ia aceleasi masuri, precizeaza Parents.

Citeste si Care sunt principalele achizitii ale bebelusului intre 10 si 12 luni?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here